Karpat.in.ua


Szeptember 1-től el kell indulnia a tömeges privatizációnak Ukrajnában, amelynek során olyan létesítmények is kalapács alá kerülnek, amelyeket évek óta nem használtak – jelentette be Denisz Smihal a megyevezetőkkel tartott távkonferencián, közölte csütörtökön az rbc.ua hírportál a kormány sajtószolgálatára hivatkozva, írja a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint a kormányfő emlékeztetett arra, hogy Ukrajna elnöke azt a feladatot tűzte ki,

hogy szeptembertől elindítsa a nagyszabású privatizációt.

„Ehhez a Legfelső Tanács elfogadta a vonatkozó törvényt, és a kormány minden szabályzatot kidolgozott. A folyamatot a lehető leggyorsabbá kell tenni” – mutatott rá.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor az állam pályázati programokat indít, hogy a vállalkozásokat és az embereket minél jobban motiválja a munkahelyteremtésre. „A kisprivatizáció, különösen azokban a régiókban, ahol a falvakban és városokban évek óta álló és nem hatékonyan használt létesítmények helyiségei vannak, lehetővé teszi ezeknek a helyiségeknek a méltányos áron történő megvásárlását és a munka megkezdését” – mondta el Denisz Smihal.

A privatizáció a termelés bővítésére is lehetőséget biztosít az agrárgazdálkodók számára. A Gazdasági Minisztérium arról számolt be, hogy szeptember elején – ütemterv szerint – kiírják az elevátorkapacitások és a gabona-feldolgozó üzemek árverését.

Ezeken az aukciókon azok a piaci szereplők vehetnek részt, akiknek kapacitáshiányuk van.

Mint ismeretes, 2022. július 28-án a Legfelső Tanács törvényt fogadott el a privatizáció egyszerűsítéséről, beleértve a vállalkozások áthelyezésének megkönnyítését.