MTIAz Egyesült Államok északnyugati részén kitelepítéseket kellett elrendelni az erdőtüzek terjedése miatt, délkeleten az árvizek Mississippi állam fővárosát fenyegetik.

szél miatt egyetlen nap alatt, péntekről szombatra, megháromszorozódott a tűz által érintett terület nagysága, és megközelítette a 4500 hektárt - írja az MTI.

A körzeti rendőrség otthonaik elhagyására szólította fel a terület lakosait, életveszélyre és arra hivatkozva,

hogy a mentőegységek nem biztos, hogy meg tudják közelíteni az otthonokat, ha azokat a lángok elérik.

Kate Brown, Oregon kormányzója életbe léptette a tűz-veszélyhelyzeti tervet, ami anyagi forrásokat biztosít a lángok elleni védekezéshez. 

A területen egy villámcsapás lobbantotta lángra az erdőt augusztus 17-én. Oregon állam több területén összesen 30 helyen küzdenek a lángokkal. Az ország délkeleti részén, Mississippi államban a rendkívüli áradások miatt kellett vészhelyzetet hirdetni. Az államot kettészelő Pearl folyó már számos házat és üzletet elöntött, több helyen kellett kitelepíteni a lakosságot. Az állam fővárosában Jacksonban hétfőre várják a folyó tetőzését, a két évvel ezelőtti árvízi szint közelében, ami azt jelenti, hogy a belváros utcáit is elönti majd a folyó.

Tate Reeves kormányzó szombaton hirdetett rendkívüli állapotot, és egyelőre arra szólította fel Jackson veszélyeztetett részein élőket, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására. 

A figyelmeztetés szerint üzleti és lakónegyedek is veszélyben lehetnek. A helyi hatóságok homokzsákokat osztottak ki a lakosoknak, és arra kérték őket, hogy azokkal vegyék körbe ingatlanjukat.

Forrás

MTI