Karpat.in.ua


Az észt kormány jóváhagyta az orosz állampolgárok vízumkorlátozását, valamint a vízummal rendelkező orosz állampolgárok belépésének tilalmát, akik turisztikai, üzleti, sport vagy kulturális céllal kívánnak Észtországba látogatni.

A szankció augusztus 18-án lép hatályba - írja a telex.hu-ra hivatkozva a Karpat.in.ua.

„Óriási mértékben megnőtt az Észtországba érkező vagy azon áthaladó orosz állampolgárok száma.

Az a lehetőség, hogy tömegesen látogathatják Észtországot vagy Észtországon keresztül Európa más részeit, nem áll összhangban az általunk bevezetett szankciók elveivel” – mondta Urmas Reinsalu észt külügyminiszter. Hozzátette, hogy Észtország megszünteti az orosz állampolgárok számára az országban való munkavállaláshoz, tanuláshoz és üzleti tevékenységhez szükséges kivételes vízumok kiadását.

„Ez azt jelenti, hogy ha egy orosz állampolgár, akinek Észtország schengeni vízumot adott ki, és a látogatásának célja turizmus, üzleti, sport vagy kulturális tevékenység, jövő csütörtöktől nem léphet be Észtországba” – közölte az észt kormány sajtóirodája pénteken. Később pontosították, hogy azok az orosz állampolgárok, akik egy másik schengeni tagállam által kiadott vízummal rendelkeznek, vagy már a schengeni térségben tartózkodnak, beléphetnek az országba.

A belépés jogszerűségét a rendőrség és a határőrség ellenőrzi.

Azok az orosz állampolgárok, akik hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, közeli hozzátartozójukat vagy családtagjukat látogatják meg, továbbra is utazhatnak Észtországba. Ugyanez vonatkozik az országban szolgálatot teljesítő orosz diplomatákra és családtagjaikra, valamint a nemzetközi áru- és személyszállítás területén dolgozókra, ha az európai uniós jog alapján erre joguk van, vagy ha humanitárius okokból lépnek be az országba.