Karpat.in.ua


Kárpátalján az elmúlt hónapban hatszorosára nőtt a COVID-19-es esetek heti száma, a megyében a járványhelyzet súlyosbodása közel egy hónapja figyelhető meg – közölte Viktoria Timcsik, Kárpátalja megye járványügyi főorvosa keddi sajtótájékoztatóján, számolt be a Kárpátalja Megyei Állami Adminisztráció sajtószolgálatára hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint a megyei főepidemiológus elmondta: „közel egy hónapja figyeljük meg a járványhelyzet súlyosbodását. Míg július elején 21 koronavírusos esetet erősítettek meg a megyében, addig a hónap közepén már 78-at,

míg az elmúlt héten 488 új beteget regisztráltunk.”

Hozzátette, hogy a 2021. év ugyanezen hetében 89 embernél erősítették meg a vírusfertőzést, vagyis jelenleg ötször több megbetegedést mutatnak ki, mint tavaly ebben az időszakban.

A főorvos ismertetése szerint Kárpátalján a járvány kezdete óta összesen 118 048 pozitív covid-teszteredményt regisztráltak, ebből 8 329-et gyermekeknél. 2022-ben a több mint 30 000 igazolt esetből 2 675-öt a fiatalabb lakosok körében találtak. „A háború kezdete óta nagymértékben csökkent a szűrések aránya, a lakosság ritkán fordul orvosi segítségért: így vagy csak a betegség összes tünetének fennállása esetén, vagy a kórházi kezelés előtt szűrik ki a fertőzötteket” – mutatott rá.

A szakember összehasonlította a mutatókat, amelyek szerint tavaly 519 PCR- és gyorsteszt jutott 100 000 lakosra, idén pedig 250.

Vagyis közel 2-szer kevesebb a vizsgálat, de 6-szor több az igazolt eset.

A mai állapotok szerint a megye kórházaiban a „covid-ágyak” terhelése 19 %, összesen 149-en kerültek kórházba, közülük 43-an szorulnak oxigénes támogatásra, 11-en vannak az intenzív osztályokon – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a legterheltebb a Megyei Klinikai Epidemiológiai Kórház (63 %), az ilosvai (34 %), a munkácsi (31 %), a huszti (24 %) kórházak.

Mint a járványügyi főorvos vázolta, Kárpátalján folytatódik a COVID-19 elleni oltási kampány. Az orvosok összesen 762 556 ezer oltást adtak be, ebből 52 316-ot a hadiállapot idején – mondta, megjegyezve, hogy a vakcinák első és második adagjáról, valamint további két emlékeztető oltásról van szó. Azt is közölte, hogy a felnőtt lakosság 39,7 %-a legalább egy adaggal, 36 %-a kettővel immunizált,

és július végétől augusztus elejéig 356-an kaptak második emlékeztető oltást a megyében.

Az is bejelentette, hogy Kárpátalján megjelenik egy új, egyadagos koronavírus elleni oltóanyag, a Janssen. A vele való oltáshoz háziorvoshoz kell fordulni, időpontot egyeztetni, hogy a szakemberek pontosan meg tudják tervezni és rendelni a szükséges oltóanyag-mennyiséget – hangsúlyozta Viktoria Timcsik.