HáziPatika.comUtazni nagyszerű, hiszen új élményeket szerzünk, új ismeretségeket kötünk, új helyeket fedezünk fel. Ráadásul még az egészségünknek is számos módon használunk vele.

Az alábbiakban bemutatjuk, miért egészséges az utazás - írja a Házipatika.com.

A barátokkal, családtagokkal utazástól jobb lesz a kedvünk

Kutatások igazolják, hogy azoknak az embereknek, akik barátok vagy családtagok társaságában utazgatnak, sokkal jobb az általános közérzetük, és boldogabbnak érzik magukat. Ezek pedig mind fontosak az egészség szempontjából is.

Az új tájak felfedezése csökkenti a stresszt

Ha olyan helyre megyünk, ahol még nem voltunk, akkor sok szempontból aktivizáljuk a szervezetet. Fizikailag azért tesz jót, mert a helyek, látványosságok, múzeumok látogatása során általában mindenki jóval többet gyalogol és mozog, mint a sima hétköznapokon. Mentálisan pedig kikapcsol, eltereli a figyelmet a mindennapi problémákról, az új látvány, az új információk pedig stimulálják az agyat, ami bizonyítottan segít csökkenteni a stresszt, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Egy brit kutatás szerint akik nem utaznak el pihenni legalább évente egyszer, 30 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben.

Ha visszanézzük a nyaralós képeket, újraélünk mindent

Ez nemcsak képletesen szólva van így, hanem kutatások is bizonyítják. Az emlékek felidézése, függetlenül az utazás hosszától újra előhozza az agyban az akkor érzett pozitív élményeket, ingereket.

Ha új dolgokat próbálunk ki, egészségesebb lesz az agyunk

Ha agyunkat új dolgokkal bombázzuk, az egyik legjobb módját választjuk, hogy „edzésben tartsuk” az idegsejteket. Utazás közben számos érzékünket – ízlelést, szaglást, hallást – stimuláljuk, ami létfontosságú, hogy agyunk egészséges legyen. Éppen ezért érdemes még felnőtt korban is új dolgokat tanulni, olvasni – az agy egészsége kulcsfontosságú az egész szervezet egészségének szempontjából.