Hirado.hu


Az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Joe Bidennek ismét pozitív lett a Covid-tesztje, tíz napon belül már másodjára – számolt be az esetről az M1 Híradó.

Az elnök számára, az államokban sürgősségi felhasználási engedéllyel rendelkező koronavírus elleni gyógyszert írtak fel. A fertőzésből a múlt hét közepére kigyógyult, amelyet sorozatos negatív tesztjei is bizonyítottak,

azonban mindez csak a hétvégéig tartott.

Lukóczki Gábor, az M1 Los Angeles-i tudósítója elmondta, Joe Biden esete, mely szerint koronavírus tesztje először pozitív, majd negatív volt, és a hétvégére újra pozitív lett, az emberek kisebb hányadával megtörténhet.

Az elnök Twitter-bejegyzésében elsőként tett közlést állapotáról, hogy ismét koronavírusos. Orvosa szintén hasonlóan fogalmazott, aki szerint ritkán előfordulhat, hogy a fertőzés kiújul, míg azok esetében is, akik teljes körű oltáson estek át, vagy pedig gyógyszeres kezelésben részesültek – mutatott rá a tudósító. Joe Biden Covid-tesztje először július 21-én lett pozitív. Orvosa a 79 éves enyhe tüneteket tapasztaló páciensének Paxlovid gyógyszert írt fel, amelyet az elnök öt napon keresztül, naponta kétszer szedett. A Pfizer gyógyszergyártó által kifejlesztett Paxlovid tabletta a kutatások szerint az enyhe,

vagy mérsékelten súlyos covidos betegeknél 89 százalékkal csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát.

Lukóczki Gábor továbbá kiemelte, a teljes körű oltással rendelkező Joe Bidennek használt a Paxlovid gyógyszer, a kúrát követően jól érezte magát, vírustesztjei napokon keresztül negatívak voltak, ezért munkába is állhatott. Eközben megbeszéléseket folytatott a Fehér Házban, és hétvégi michigani útját is tervezte.

Senki sem gondolta, hogy három nappal később, szombat reggel ott folytatódik minden, ahol kezdődött tíz nappal korábban.

A Fehér Házban ismét kontaktkutatás zajlik, ezalatt az elnök egyedül, másoktól elkülönítve dolgozik. Joe Biden hétfőn már teljesen tünetmentes volt, gyógyszert sem kell szednie.

Sokakat meglepett az eset, járványügyi szakértők például kormányzati szinten várják el, hogy olyan kutatások és tanulmányok készüljenek,

amelyek az elnök fertőzéséhez hasonló eseteket vizsgálják

– tette hozzá a riporter.

Forrás