Origo


A kínai Vuhan Egyetem kolerás esetről számolt be, aminek hírére a kerületi egészségügyi hivatal azonnal elkezdte a minták begyűjtését és a kontaktkutatást.

Az egyetem egyik diákjánál mutatták ki a kolerát, és a hatóságok fertőtlenítés céljából be is zártak néhány létesítményt – írja a Bloomberg-re hivatkozva az Origo.

A hatóságok közlése szerint eddig nem észleltek további megbetegedéseke. 

A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség, amely fertőzött élelmiszerrel vagy vízzel terjed, heveny hasmenést okozva. Kínában viszonylag ritkának számít, márciusban egy esetet találtak, tavaly pedig ötöt.

Kína egyébként a kolerát "A osztályú" betegségként tartja számon, amely a legerősebb minősítés – csak a bubópestis van még ebben a kategóriában.

Az Egészségügyi Világszervezet közlése alapján a legtöbb kolerás fertőzöttnél legfeljebb enyhe tünetek jelentkeznek, és a fertőzés szájon át történő folyadékpótlással kezelhető.

Mindazonáltal megfelelő ellátás nélkül a kolera órákon belül halálos kimenetelű is lehet. 

A mostani fejlemény azért is lehet kellemetlen a kínai egészségügyi hatóságok számára, mert épp Vuhan volt a koronavírus-járvány eredeti epicentruma.

Forrás