Hirado.hu


Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladata az ország biztonságának és gazdaságának megvédése. Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot – Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott tájékoztatást a kormány legfrissebb intézkedéseiről a Kormányinfón.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy két ülést is tartott a kabinet a megalakulása óta. Először döntöttek a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll, emellett a gazdasági következmények is súlyosak – hangsúlyozta a miniszter.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik, ez fegyveres veszélyt Magyarországra nem jelent, de humanitáriust igen, sok menekült érkezik hazánkba. A gazdasággal kapcsolatos gondokat is szaporították az események. A háború időszakában is válságállóvá kell tenni a magyar gazdaságot. A miniszter kifejtette, hogy a választók arra adtak felhatalmazást, hogy kimaradjunk a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány úgy döntött,

péntektől csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a rezsicsökkentett tankolást a benzinkutaknál.

Tehát csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy kedvezményesen tankoljanak Magyarországon, mert a miniszter szerint a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Máshol többszörösére nőttek a rezsiárak

Gulyás Gergely rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, Magyarország fenn tudta tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Gulyás szerint a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni, mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása, és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében – mondta a miniszter.

Az extraprofit-adók

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy extraprofit-különadók érkeznek. Az extraprofit adók a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre, mondta a miniszter.

Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítik. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél a miniszter szerint, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjék.

  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonnak el.
  • Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el – ez főként a Molt érinti.
  • A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forint,
  • A telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd forint,
  • A gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot forintot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat),
  • A légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el,
  • Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

Nagy Márton miniszter kifejtette, hogy nem profitot vessznek el, hanem extraprofitot.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetet már megelőzően egy fokozott védettséget rendelt el a kormány, „ezt fenn fogjuk tartani”. A miniszter leszögezte,

ha a helyzet megkívánja, akkor a magyar honvédség és rendőrség képes arra, hogy hazánk határát megvédje.

Az extrapofitadókkal kapcsolatos egyeztetésekre vonatkozó kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta a Magyar Nemzetnek: tegnap járt a Bankszövetségnél, ma reggel találkozott az energiaszektor képviselőivel. Beszámolt a kormány döntéseiről, okairól.

A családtámogatásra a jövő évi költségvetésben is annyi pénz áll rendelkezésre, mint az idén – biztosított Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a ma elérhető nemzetközi prognózisok alapján ezek az intézkedések és a költségvetés egyensúlya is fenntartható.

A extrapofitadókkal hasonló intézkedések egy alkalommal már kiállták az EU jogi próbáját, ez ügyben pert nyertünk – hangsúlyozta Gyulás Gergely. Olyan eszközöket vonunk el, melyek már az EU előtt is kiállták a próbát.

Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit

Az olajembargóval kapcsolatban kijelenette: alapvetően fenntartással voltunk a szankciós politika iránt. Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit, de az európai egység érdekében minden olyan szankciót hajladók vagyunk támogatni, melyek jobban fájnak Oroszországnak, mint Európának – fogalmazott Gulyás, hozzátéve, hogy Budapest szerint az olajembargó nem tartozik ebbe a kategóriába.”

„Hogyan garantálja a kormány, hogy az extraprofitadót ne az emberek fizessék meg?”

Ezek az extraprofitadók nem adnak okot áremelésre, hiszen a megnövekedett haszonból vesz el a kormány, vagyis az extraprofitból

– mondta Gulyás Gergely. Ha azonban azt látja a kormány, hogy az emberekkel próbálják megfizettetni a nagyvállalatok ezt, akkor „az ellen fel fognak lépni” – szögezte le.

Gulyás Gergely a katára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a cél az, hogy a kata bevezetésekor ismertetett kormányszándék érvényesüljön. A katát a kisvállalkozóknak találta ki a kormány, ezért a cél az, hogy ezt az adózást visszaszorítsa a kormány arra a területre, amelyre azt létrehozta.

Tájékoztatást adott arról is, hogy az Európai Tanács elnöke beszélt Orbán Viktorral a napokban és a miniszterelnök leszögezte, bennünket a vezetés ellátás érint, ezért csak akkor lehetséges támogatni a szankciókat, ha a vezetékes szállításnál az nem érvényesül.

A köztársasági elnök lengyel útja rendkívül sikeres volt

A Heti TV kérdésére válaszolva Novák Katalin lengyelországi útjáról Gulyás Gergely elmondta:  a köztársasági elnök útja rendkívül sikeres volt. Bár most a megszokottnál élesebb az a nézetkülönbség, annak kapcsán, hogy milyen álláspontot kell elfoglalni Oroszország ügyében. Gulyás hozzátette: van és maradt is vita köztünk, de felhívva a figyelmet arra, hogy hosszú távon az EU-ban kizárólagos szövetségesként számíthat egymásra a két ország.

Szlovákia esetleges, Oroszország általi fenyegetettségét a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem látta megalapozottnak. Úgy fogalmazott:

nincs közvetlen fenyegetés a NATO-tagországokat illetően Oroszország részéről.

A gabonapiacon most minden fölöslegre érdemes lecsapni

Az EU külső határait a lehető legerősebben meg kell védeni – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint a gabonapiacon most minden fölöslegre érdemes lecsapni. Egyetértett azzal, hogy a gabonaszállítmányok eljuttatása kiemelt fontosságú a válságövezetekbe, amennyiben már elláttuk saját szükségletünket.

Egyetlen majomhimlős eset gyanúja sem volt Magyarországon

Magyarországon még egyetlen bejelentés sem érkezett majomvírus-gyanús helyzetről – erősítette meg kérdésre válaszolva.

A legalacsonyabb bevételű cégeknél nem lesz magasabb a különadó

Az extraprofit rendeleti formában kerül beszedésre, hogy minél gyorsabban tudjanak lépni – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy éves összegeket fognak beszedni.

Nagy Márton elmondta, hogy a 100 milliárd forint bevételű vállalkozások 2,7 százalékos adókulcsa 4,1, százalékra módosul, a 30-100 milliárd forint bevételű vállalatoké 0,4-ról 1 százalékra és az 500 millió és 30 millió forint közötti adókulcs változatlanul fog maradni.

700 milliárd kerül a rezsicsökkentési és 200 milliárd forint kerül a hovédelmi alapba

Nagy Márton továbbá ismertette, hogy az az extraprofit-különadóból idén 900 milliárd forint bevételt remélnek, ebből 700 milliárd kerül a rezsicsökkentési és 200 milliárd forint kerül a hovédelmi alapba. Emellett még egyéb adóbevételekre is számítanak. A védelmi alapokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta: lesznek olyan kisebb tételek, így a jövedékiadó-emelés vagy a cégautók adóztatása esetében, s ez egészíti ki a bevételeket.

Navracsics Tibor felel a kormányban a területfejlesztésért

– jelentette ki Gulyás.

Nem engedhető el a középfokú nyelvvizsga a diplomához

Az, hogy a szomszédos országokban háború folyik, senkinek nem nehezíti meg a nyelvvizsgáját, így most már nem engedhető el a középfokú nyelvvizsga a diplomához – szögezte le Gulyás. Elmondta: Csák János miniszterként esetleg másképpen szabályozhatja ezt a kérdést, ám a kormány álláspontja az, hogy a 21. században a diplomához elengedhetetlen a középfokú nyelvvizsga.

Meg kell erősíteni a honvédséget

Az alapba befolyt összeget a haderőfejlesztésre költenék, nem pedig a honvédelem, és a minisztérium fenntartására.

Sajtókérdésre válaszolva, miszerint lehet-e az olajembargó helyett büntetővám? – Gulyás Gergely kifejtette, hogy ennek az ötlete egyelőre nem merült fel, és ennek uniós jogi nehézségei is vannak.

A pedagógusok szakszervezetének felvetésére, hogy válasszon ki a kormány egy tárgyalófelet számukra, Gulyás Gergely elmondta, hogy kampány lezárult,  a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni, a kormány örömmel fogadja a tárgyalás ötletét.

A TV2 kérdésére válaszolva Nagy Márton elmondta: az extraprofitadó alapját vállalatonként és bankonként ismerjük. Hozzátette: a banki adókat nem ismerteti, mert azok üzleti titkot képeznek, ám a tavalyi adatok nyilvánosak, ezek alapján lehet következtetni az adó mértékére is.

Eddig 728 ezren érkeztek a háborús cselekmények okán Magyarországra

Az ukrajnai háború kapcsán Szentkirályi Alexandra kijelentette: eddig 728 ezren érkeztek a háborús cselekmények okán Magyarországra, ebből „menedékesként” szám 23 148 főt tartanak nyilván. Közülük 14 ezren már meg is kapták a pozitív döntést.

Ideiglenes tartózkodásra jogosító engedélyt 120 ezren kaptak – tette hozzá Gulyás Gergely.

A fókusz továbbra is a beruházások ösztönzésén lesz

Nagy Márton extraprofitadóról elmondta, hogy a részletekről magukban a rendeletekben fognak értesülni. A rendelet pedig a napokban meg fog jelenni.

Ismertette: az építőiparban már most is van extraprofitadó, hiszen a kavics, homok, sóder esetén egy bizonyos ár fölött lefölözzük az extraprofitot. Az építőiparban a legnagyobb pénz az építőanyagban termelődik.

Európában a legnagyobb állami beruházási tervet hajtjuk végre, és ezt továbbra is ösztönözni fogjuk, a fókusz pedig továbbra is a beruházások ösztönzésén lesz – tette hozzá Nagy Márton.

Gyurcsány Ferenc politikai karrierjét az egypárti diktatórikus rendszerben kezdte

Az a Gyurcsány Ferenc, aki a politikai karrierjét az egypárti diktatórikus rendszerben kezdte, egy kétharmados többséget szerző kormányt törvénytelennek nevezi, az Gulyás Gergely szerint “pofátlanság”- reagált a miniszter Gyurcsány Ferenc azon megállapítására miszerint a kormány törvénytelen.

Az érintett cégek is értik, hogy az elmúlt időszak olyan profitot adott nekik, melyekért „nem dolgoztak meg”

Nagy Márton az Inforádiónak válaszolva kijelentette: az érintett cégek is értik, hogy az elmúlt időszak olyan profitot adott nekik, melyekért „nem dolgoztak meg”. Elvárjuk, hogy ezt ne hárítsák át, de nincs is okuk rá, hogy elhárítsák, fogalmazott a miniszter.
Indokolt a béremelés a tanárok és a rendvédelmiek esetében

A pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók extra béremeléséről Gulyás elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt egyelőre türelmet kérnek. Az ország teljesítőkészségének is megvannak a határai- mondta, emlékeztetve, hogy a magyar egészségügyben nemrég olyan példátlan béremelés történt, amelyre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

Az ÁFA-csökkentést Gulyás nem látják indokoltnak, mondván, hogy attól az árak nem lesznek alacsonyabbak.

A jogi lépések sem kizártak a Sajó szennyezésének ügyében

A Sajó szennyezésének megszüntetése érdekében tett lépésekről elmondta: a kormány reagál a fejleményekre, a jogi lépések sem kizártak.

A jégkorong-világbajnokság megrendezése kapcsán meg nem adott kormánygaranciáról Gulyás elmondta: a jelenlegi helyzetben ezt a szempontot hátrébb kellett sorolni, „nagy fájdalmunkra”.

Az infláció 80 százaléka jelen pillanatban globális eredetű

Az infláció 80 százaléka jelen pillanatban globális eredetű, ugyanis a koronavírus-járvány és a háború következményi inflációt okozott, “ezt szenvedjük el” – mondta Nagy Márton.

Magyarországon jelen pillanatban 9,5 százalékos inflációt mérünk, míg több uniós tagállambán már kétszámjegyű az infláció mértéke – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A helyzet azonban itt is rendkívül bonyolult, ezért fontos intézkedés az árstop és a most bevezetett intézkedés is – hangsúlyozta a miniszter.

Elfogadhatatlan az az autósüldözés, amit a főpolgármester csinál

Gulyás Gergely újságírói kérdésre reagált Karácsony Gergely azon tervére, hogy lezárja a pesti alsó rakpart egy részét. A miniszter szerint ez teljesen elfogadhatatlan, az az autósüldözés, amit a főpolgármester csinál megválasztása óta példátlan. Teljesen logikátlan, amit csinálnak, káoszt okoznak a fővárosban, a rakpart részleges lezárásával pedig a főváros egész közlekedése meg fog bénulni – fejtette ki a miniszter.

A kormány nem törtölt egyetlen egy már elindult beruházást sem

A kormány nem törtölt egyetlen egy beruházást sem, a kérdés az a beruházás, hogy ami még nem indult el, és 2023-ban indulna az egy éves késedelmet fog-e szenvedni – válaszolta sajtókérdésre a gazdaságfejlesztési miniszter. Hozzátette, hogy ahol megkezdődtek az építkezések, ott a beruházások meg is valósulnak.

Figyelni kell a befolyásolási kísérleteket

A médiafelületek azonosításának kérdésével Kocsis Máté egy régi, liberális követelést érvényesített – fogalmazott Gulyás sajtókérdésre reagálva, emlékeztetve a kurucinfo betiltásnak szorgalmazására. A kérdés nem merült fel a kormányülésen, mondta. Figyelni kell a befolyásolási kísérleteket. Lehet befolyásolási kísérlet Oroszországból is, máshonnan is. De nem hozzá tartozik a szolgálat –tette hozzá Gulyás.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány írhatja csak felül az igazságügyi miniszteri vétót. Nem vagyunk anarchisták, alkotmányos keretek közötti működésben gondolkodunk, nem kívánunk 50 százalékkal alkotmányozni, bár a mostani baloldal már a 20-30 százalékos alkotmányozóban gondolkodott –tette hozzá. Felidézte: az igazságügyi miniszteri vétót korábban is létező lehetőség volt, például Boross Péter miniszterelnöksége idején.

Ez volt a budapesti városvezetés mélypontja

Az elmaradt fővárosi közgyűlésről a miniszter elmondta véleményét: a budapesti városvezetés mélypontja az, hogy kisstílűs, személyi problémák miatt a közgyűlés elmaradt.

Gulyás Gergely reagált arra is, hogy a pesti alsó rakpart lezárás és a Lánchíd lezárásának ötlete kapcsán kiderült, hogy a főpolgármester nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel.
A miniszter elmondta, hogy a rakpart már volt ideiglenesen lezárva, és a Lánchíd felújítás miatt most is le van zárva, tehát láthatjuk, hogy milyen közlekedési nehézségeket okoznának ezek az intézkedések.

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra”

Nagy Márton elmondta: majdnem az összes légitársaságot érinti az extraprofitadó, ez utasonként 10 eurót jelent a társaságok számára.

Gulyás Gergely kijelentette: a Liget Projektre is vonatkozik az az álláspont, hogy félbe nem hagynak fejlesztéseket.

A honvédelmi alap létrehozásának szükségessége kapcsán Gulyás egy latin mondást idézett: ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a kormány amerikai-orosz proxy-háborúnak tartja-e az orosz-ukrán konfliktust, ahogy a kérdező szerint Orbán Balázs ezt érzékeltette, Gulyás úgy válaszolt: ennek megválaszolásában egyrészt Orbán Balázs illetékes, bár őszerinte a politikus ezt nem így gondolta, másrészt leszögezte:

Az alapvető tényt senki nem vitatja, hogy Oroszország megtámadott egy szuverén országot. Gulyás felidézte, hogy 1994 decemberében az EBESZ közvetítésével Oroszország a budapesti megállapodásban garantálta az ukrán területi integritást és ezt megsértette a háborúval.

Bár nem gondoljuk, hogy Magyarország fogja a többi állam politikáját meghatározni, a hatodik embargót, az első öttel szemben, továbbra sem tudjuk elfogadni- ehhez pénzügyi garanciák kellenek szögezte le a miniszter.

Forrás