HáziPatika.comA nők magassarkúk iránt érzett szeretetét még az a tény sem tudja megszüntetni, hogy viselésük hosszú távon nagyon sokat árthat a láb és a gerinc egészségének. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie - csak tartsuk be az alábbi tanácsokat.

Keressük a szélesebb fazonokat!

Ha egész napos hordásra vásárolunk magas sarkú cipőt, akkor olyat válasszunk, amelynek eleje, illetve sarka is szélesebb. Így lábujjaink nem nyomódnak össze, nem fog begörcsölni a lábfejünk, és testsúlyunk is jobban eloszlik a lábakon - írja a Házipatika.com.

Alacsonyabb sarok

A törpetűsarkú fazon mostanában is divatos, és azért is érdemes kipróbálni, mert ha ilyet hordunk, kisebb nyomás nehezedik a lábujjakra, és a hátunkat is kevésbé terheljük. A legoptimálisabb sarokmagasság a körülbelül 5 centis.

Betétek

Ha nincs a cipőben beépített párnás rész a lábfej-, illetve sarokrészen, akkor vásároljunk. A drogériákban kapható, szilikonból vagy bőrből készült emelők, párnák és betétek sokkal kényelmesebbé teszik a magassarkúk viselését. Ugyanez a helyzet a sarokvédőkkel, amelyek megakadályozzák, hogy a cipő feltörje a lábunkat - a legcsinosabb lábbeli is képes egy óra után kínzóeszközzé válni, ha nem figyelünk erre.

Kerüljük a szupermagas sarkakat!

Ha egész nap 10 centis vagy még ennél is magasabb sarkú cipőkben járunk, akkor kockáztatjuk, hogy a csontok, illetve az idegek begyulladnak a lábfejünkben. A láb csontjaira nehezedő folyamatos, túlzott nyomás miatt pedig akár hajszálrepedések is keletkezhetnek a lábfej csontjaiban.

Legyen nálunk váltócipő!

Érdemes mindig magunknál tartani egy semleges színű, kényelmes lapos talpú cipőt, amelyre lecserélhetjük a magassarkút, ha úgy érezzük, hogy már túlságosan kényelmetlen a viselése. Ezzel nemcsak a kényelmetlenségtől, hanem az esetleges sérülésektől is megkímélhetjük magunkat.