Origo


Az Egyesült Királyságban egy új koronavírus-variánst azonosítottak, viszont a szakértők állítása alapján egyelőre még nem kell tőle tartani. Ehhez képest a múlt hét folyamán a koronavírus-járvány okozta halálozások száma Angliában csúcsot döntött - írta a Blikk-re hivatkozva az Origo.

Ez az új, XE nevű változat az Ázsiában rohamosan terjedő BA.1 és BA.2 alváltozatának a kombinációja. Rekombinánsnak nevezik az ilyen fajta mutánsokat. A rekombináns változatok a közegészségügyi szakértők szerint igen gyakoriak, de hasonló gyakorisággal tűnnek is el.

"Aggodalomra semmi ok. A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak.

Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosítottak XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek" – mondta Dr. John Brownstein, a bostoni gyermekkórház vezető epidemilógusa az ABC News szerint.

Az Egyesült Királyságban a legkorábbi esetet január 19-én észlelték, míg március 22-ig 637 XE-esetet regisztráltak. Az XE az első vizsgálatok alapján egy fokkal fertőzőbb lehet, mint a BA.2, de ezt még nem jelentette ki biztosra az az Egészségügyi Világszervezet.

A szigetországban nem találtak arra utaló jeleket, hogy a variáns ellen nem véd az oltás, 

sőt, úgy gondolják, hogy súlyosabb szövődményeket sem okozhat.

Forrás