HáziPatika.comA demencia kialakulása a nőknél összefüggésbe hozható a korai menopauzával - ezt állapította meg egy előzetes tanulmány.

A változókor (klimax) a nők többségénél 45-60 éves kor körül kezdődik. A természetes, de sokak számára kellemetlen testi-lelki tünetekkel járó folyamat része a reprodukciós időszak végét jelző menopauza, amikor a menstruációs ciklus megszűnik, a vérzés nem jelentkezik többé. A menopauza egyeseknél korábban, már negyvenéves koruk előtt megjelenik: ez a korai menopauza. Ami egy előzetes - még nem publikált - tanulmány szerint 35 százalékkal növeli a demencia kialakulásának kockázatát - írja témával foglalkozó cikkében a CNN, Donald Lloyd-Jonest, az Amerikai Szív Szövetség elnökét idézve - írja a Házipatika.com

A tanulmányhoz, amelynek eredményeit az Amerikai Szív Szövetség 2022-es konferenciáján mutatják be, több mint 153 ezer Egyesült Királyságban élő nő genetikai és egészségügyi adatait vizsgálták. A kutatók a demencia kialakulása szempontjából fontos egészségügyi és társadalmi-gazdasági tényezőket is figyelembe vettek. Például az életkort, a testsúlyt, a cigaretta- és alkoholfogyasztási szokásokat, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség előfordulását, a fizikai aktivitás szintjét, a faji hovatartozást, az iskolai végzettséget és a jövedelmet. Megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik 45 éves koruk előtt átestek a menopauzán, 1,3-szor nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak korai demenciát 65 éves korukra.

Korai menopauza: komoly oka van

"Az idő előtti menopauza azt jelzi, hogy a háttérben genetikai, környezeti vagy egészségi problémák állnak" - nyilatkozta Donald Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Szövetség elnöke. A korai menopauza kialakulásában szerepet játszhatnak a családi előzmények, egyes autoimmun betegségek, beleértve a krónikus fáradtság szindrómát, a kemoterápia vagy kismedencei sugárkezelés, műtét - amely során a petefészkeket és/vagy a méhet távolították el, és a dohányzás.

A menopauza idején az ösztrogénszint lecsökken, ez magyarázhatja a tanulmány fő megállapítását - nyilatkozta Wenting Hao, a Shandong Egyetem doktorandusza, az egyik szerző. Hozzátette: a menstruációs ciklus szabályozásában szerepet játszó női nemi hormon, az ösztrogén hiánya hosszú távon fokozza az oxidatív stresszt, hozzájárulva az agy öregedéséhez és a kognitív károsodáshoz. 

Nem kell belenyugodnunk

A kognitív hanyatlás kockázata ugyanakkor csökkenthető. A rutinszerű testmozgás, a  különféle szabadidős és oktatási tevékenységekben való aktív részvétel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, és az egészséges testsúly fenntartása egyaránt hozzájárul a kognitív funkciók megőrzéséhez - tette hozzá Hao.