Origo


Hatalmas, a Földre potenciálisan veszélyes aszteroida közelíti meg bolygónkat február 22-én, helyi idő szerint reggel 8 óra 54 perckor – írja az IFL Sscience tudományos portálra hivatkozva az Origo.

Az objektum közelsége ellenére becsapódástól nem kell tartani:

5 336 000 kilométerre lesz tőlünk, ami a Föld-Hold távolság közel 14-szerese.

A NASA Kisbolygó Adatbázisa szerint az aszteroida abszolút fényessége 20,7 körül van, de mivel a fényvisszaverő képességéről (albedó) nincs információ, nehéz a pontos méretét megbecsülni.

Szélessége nagyjából 190 és 430 éter között lehet, több 2019-es megfigyelés pedig 225 méterre saccolja az átmérőjét. 

A (455176) 1999 VF22 katalógusjelű aszteroida utoljára 1999. október 31-én járt közel a Földhöz, hatalmas termete ellenére azonban a csillagászoknak csak napokkal később sikerült megerősíteniük létezését.

A számítások alapján a (455176) 1999 VF22 ennél jobban csak 2150. február 23-án közelít meg minket.

Az objektumot meg lehet majd figyelni a Földről is, de nagyon profi teleszkóp szükséges hozzá. Szerencsére a Virtual Telescope Project nevű kezdeményezés élőben fogja közvetíteni az eseményt, amit a Youtube-csatornájukon lehet nyomon követni.

Potenciálisan veszélyes aszteroidák

Az aszteroida vagy kisbolygó kozmikus mértékkel mérve kicsinek számító köves, jeges, vastartalmú égitest, amely a törpebolygónál kisebb. Feltehetően a protoplanetáris korongból származik, melyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. A mi Naprendszerünkben nagy részük ellipszis alakú pályán kering a Nap körül.

A földközeli objektum ( Near Earth Object, NEO) olyan aszteroida, üstökös vagy meteoroid, amely 1,3 Csillagászati Egység, azaz 194,5 millió kilométer (1 CSE; Föld-Nap középtávolság, megközelítőleg 149,5 millió kilométer) távolságon belül metszi a földpályát, ezért elvileg fennáll az ütközés veszélye. A földközeli objektumok, vagy földsúroló aszteroidák közül különösen nagy publicitást kapott a 99942 Apophis kisbolygó, amely legközelebb 2029-ben, 2036-ban, illetve 2037-ben veszélyesen megközelítheti a Földet.

A NASA korábban utasítást kapott arra, hogy 2020 végéig találják meg a 140 méternél szélesebb földközeli objektumok 90 százalékát. Habár ezt a célkitűzést továbbra sem sikerült teljesíteni, az űrügynökségnek több olyan teleszkóphálózat is rendelkezésére áll, ami képes kiszűrni a Földre potenciális veszélyt jelentő kisbolygókat.

A NASA több bolygóvédelmi technikát is tesztel, az egyik legígéretesebbnek bizonyuló megoldás a DART (Double Asteroid Redirection Test) névre keresztelt küldetés, amely során egy űreszközt fognak ütköztetni egy aszteroidával, amitől annak pályája módosul.

Forrás