MTIMég mindig tart a kedden kezdődött kibertámadás az ukrán állami bankok és weboldalak ellen, de már nem akadályozza azok működését - közölte szerdán Viktor Zsora, a Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Állami Szolgálat helyettes vezetője.

"A támadás több mint egy napja tart, de nem tarthat örökké. Sikerült jelentősen csökkenteni a rosszindulatú hamis forgalom szintjét a vonatkozó hozzáférés-felügyeleti listák korlátozásával és működnek a tisztítóközpontjaink is. Annak ellenére, hogy a támadás folytatódik, azt látjuk, hogy azok a webes erőforrások, amelyek a támadások célpontjai, továbbra is működnek" - mondta a tisztségviselő, írja az MTI.

Zsora kifejtette, hogy először a banki szolgáltatások munkájában voltak fennakadások,

késő délután pedig az állami hatóságok, köztük a fegyveres erők és a védelmi minisztérium webhelyein.

Hozzátette ugyanakkor, hogy számos webhelyet lekapcsoltak a kibertámadás lokalizálása és terjedésének megakadályozása érdekében.      

A védelmi minisztérium a Facebookon szerdán arról számolt be, hogy az Egyesült Államoktól kaptak azonnali segítséget a kibertámadáskor. "A támadók biztosan tudták, hogy az oldal védett a klasszikus DDOS támadásokkal szemben, ezért magának az oldalnak a kódjában kerestek sebezhetőséget. Megállapíthatjuk, hogy ez, sajnos, sikerült nekik. Szakértőink - felismerve, hogy az oldal DDOS támadásnak van kitéve -, keresztülküldték a teljes forgalmat egy, az Egyesült Államokban található kiegészítő védelmi szolgáltatáson" - fejtette ki a védelmi tárca.    

Mihajlo Fedorov digitális fejlesztési miniszter a mostani kibertámadást a kormányzati oldalak és a bankszektor elleni eddigi "legnagyobb DDOS-támadásnak" nevezte Ukrajna történelmében. A hatóságok szerint a támadók célja Ukrajna belső helyzetének destabilizálása és pánikkeltés volt.

A tárcavezető szavai szerint ilyen kibertámadás költsége több millió dollárt tesz ki.

Illja Vityuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kiberbiztonsági osztályának vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint kijelentette, hogy egyetlen hacker vagy hackercsoport nem engedhet meg magának ekkora összeget. "Az ilyen támadásokat államok, titkosszolgálatok vagy bűnszervezetek hajtják végre. Az egyetlen ország pedig, amely érdekelt az államunk elleni ilyen imázsromboló támadásban, az sajnos, Oroszország" - tette hozzá. Az SZBU-nál ezen kívül azt is elmondták, hogy külföldi hírszerző szolgálatok nyomait rögzítették, és a támadás mutat hasonlóságokat a januári - minisztériumi oldalak elleni - hackertámadással.  

Kedden DDOS, azaz elosztott szolgáltatás-megtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte az ukrán védelmi minisztérium,

a fegyveres erők, valamint két állami pénzintézet, a Privatbank és az Oscsadbank weboldalait.

Az oldalak órákon át nem voltak elérhetők, a pénzintézetek internetes szolgáltatásaihoz a kliensek nem tudtak hozzáférni és tranzakciókat végrehajtani. Csaknem pontosan egy hónappal korábban, január 14-én, ismeretlenek meghackeltek több ukrán minisztériumi honlapot, amelyeken fenyegetőüzenetet helyeztek el.

Forrás

MTI