HáziPatika.comA kicserepesedett, kiszáradt ajkak kezelésére számos házi módszer létezik. Csak pár percre és néhány egyszerű alapanyagra van szükség, hogy hatékonyan, vegyszerek és drága kozmetikumok nélkül is újra puha és ápolt legyen a szánk.

Méz

Nem véletlen, hogy a mézet már évszázadok óta használják sebkezelésre és különböző bőrproblémák orvoslására. Mivel nagyszerűen hidratál, az egyik legjobb házi szer a kicserepesedett ajkakra. Legjobb, ha lefekvés előtt kenjük fel a szánkra - ha a bőr repedezett vagy sebes ezen a területen, akkor is használjuk bátran, mert nemcsak ápol, hanem fertőtlenít is - írja a Házipatika.com.

Olívaolaj

Az olívaolaj szintén csodát művelhet a cserepes szájjal. Remek hidratáló, sok benne az antioxidáns és a sejtvédő hatású E-vitamin, így bátran ápolhatjuk vele ajkainkat akár naponta több alkalommal is.

Rózsavíz és glicerin

A rózsavízben olyan gyógyhatású összetevők találhatóak, amelyek segíthetnek rendbe hozni az ajkak kiszáradt, esetleg fájdalmasan felrepedt bőrét, glicerinnel kombinálva pedig különösen hatékony. Adjunk néhány csepp glicerint egy teáskanál rózsavízhez, majd ezzel a keverékkel kenjük be a szánkat.

Shea vaj

A shea fát nem véletlenül hívják Afrikában az élet fájának. A shea vaj tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan összetevőkkel, amelyek nagyon hatékony ajakápolóvá teszik. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, így kisebesedett ajkakra is bátran felkenhetjük.

Kókuszolaj

A kókuszolaj védi, nyugtatja, puhítja az ajkakat, egyben segíthet begyógyítani az ajak érzékeny bőrén keletkezett sérüléseket is. Remek hidratáló, de fontos, hogy mindig szűz kókuszolajat használjunk bőrápolási célra. Három rész kókuszolajból és egy rész méhviaszból remek házi ajakbalzsamot keverhetünk, de magában használva is jó hatású.