HáziPatika.comAz allergiás bőrgyulladásra hajlamosak már tudják, hogy időről időre számítaniuk kell az állapotuk rosszabbodására, az ekcémás tünetek heves jelentkezésére, az úgynevezett fellángolásra.

A hajlamon alapuló ekcéma (atópiás dermatitis vagy atópiás ekcéma) olyan krónikus bőrgyulladás, amely a túlérzékeny, könnyen irritálható és nagyon száraz bőr jellemző problémája. Száraz, kivörösödött, erősen viszkető foltok jelennek meg a bőrön, majd nedvedző hólyagocskák, ezek felszakadása, beszáradása után pörkösödés, a sérült bőrfelület elvakarása, felülfertőződése esetén sebek. Az ekcéma hosszú ideig tartó, visszatérő betegség, amelynek megjelenése változó, hiszen a heves tünetekkel járó ún. fellángolások és a nyugalmi időszakok (remissziók) váltakoznak a lefolyásában - írja a Házipatika.com

Az atópiás (öröklött hajlamon alapuló) ekcéma egyszeri kezeléssel nem gyógyítható, de megfelelő bőrápolással, szükség szerint külső-belső gyógyszerekkel, orvosi segítséggel karbantartható, visszaszorítható annyira, hogy a beteg hosszabb-rövidebb ideig tünetmentes lehet. A legújabb ekcéma elleni szerek hatóanyaga például olyan immunmodulátor, amely rövid és hosszú távú kezelésre egyaránt alkalmas, csökkenti a fellángolások gyakoriságát és intenzitását.

Az érintettektől (illetve kisgyermekek esetében a családtól) a kezeléseken, az orvossal való együttműködésen túl is állandó odafigyelést igényel ez az állapot, hiszen körültekintéssel csökkenthető a fellángolások gyakorisága és enyhíthető a súlyosságuk. Nézzük, hogyan!

Mik az ekcémát kiváltó tényezők?

A tapasztalatok szerint megfigyelhető, kinek, milyen hatásra rosszabbodik az állapota. Általában az őszi és téli hónapokban gyakoribbak a fellángolások, aminek valószínűleg a téli ruházat, a fényhiány és az egyéb körülmények, a hőmérséklet lehet a hátterében - de ezek a tényezők az év minden szakában előállhatnak. A fellángolásokat kiválthatják a legkülönbözőbb irritáló anyagok, allergének. Ezek között vannak vegyi anyagok, például tisztítószerek, öblítők, kozmetikumok színező vagy illatosító komponensei, rovarirtók, festékek stb. Bizonyos élelmiszerek is idetartoznak, például a citrusfélék, a paradicsom, a tej és tejtermékek, a tojás, a hal stb.

Nem mindegy a ruházat sem: az állati eredetű alapanyagból készült gyapjú, moher, angóra pulóverek, illetve a szintetikus, "műszálas" ruhanemű egyaránt irritáló lehet. Az állatszőr és a toll egyébként is sokaknál számít irritáló anyagnak, így az ekcémára hajlamosak jobban teszik, ha nem tartanak otthon házi kedvencet, kutyát, macskát, papagájt sem, és szinte biztosan nem az ő sportjuk például a lovaglás.

Kerülni kell a háziporatkát is: alapos takarítással, porfogó szőnyegek helyett mosható padlófelületekkel stb. Megfigyelték azt is, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányfüst is okozhat fellángolást, így akár egy nagyobb házibulit is követheti az ekcéma kiújulása. A szélsőséges hőmérsékleti körülmények, a nagy meleg vagy hideg, a száraz levegő ugyancsak kiválthatja a tüneteket. Tartós stresszhelyzet, túlfáradás is ilyen következményekkel járhat: a diákok például a vizsgaidőszakban gyakran kínlódnak a rosszabbodó ekcémával is. Egyfajta folyamatos óvatosság, alkalmazkodás szükséges, és ez sok apró dologban nyilvánul meg: például pamut alsóruházat és ágynemű használata, gyakori szellőztetés, a körmök rövidre vágása, izzadás kerülése, stresszoldó technikák elsajátítása.

Hogyan lehet elkerülni az ekcémát?

A fentebb felsoroltak lehetőség szerinti betartása tehát segíthet "megúszni" az ekcémás fellángolásokat. Nézzük, mi történik akkor, ha minden elővigyázatosság ellenére jelentkeznek az ekcémás tünetek!

Mivel az ekcémára hajlamos, atópiás bőr alapvetően száraz, nem képes annyi nedvességet tartalékolni, mint az egészségeseké, a bőrsejtek közti hézagokat nem tölti ki a nedvesség, így ezeken át az irritáló tényezők mélyebben jutnak a bőrbe, nagyobb hatást fejtenek ki. A jelenség hátterében tulajdonképpen egy allergiás reakció áll, vagyis az immunrendszer egy egyébként veszélytelen ingerre, hatásra tévesen reagál, veszélyforrásnak ítéli meg azt, és mozgósítja ellene a védelmi rendszerét. Az immunsejtek reagálása indítja el a gyulladásos folyamatot, a viszketést, amelytől a beteg szenved, tehát dörzsöli, vakarja az irritált bőrfelületet, így az állapota egyre súlyosbodik. Vagyis talán a legfontosabb szabály az irritáló tényezők kerülése mellett az, hogy a száraz, atópiás bőr gondozását a nyugalmi állapotban sem szabad elhanyagolni: folyamatos zsírozás, hidratálás ajánlott.

Miként lehet elfojtani az ekcémát?

A fellángolás első jele, hogy a bőr kiszárad, enyhe duzzanat alakul ki, bizsergő érzés jelentkezik, majd viszketni kezd, először még csak enyhén. A száraz bőrön piros foltok jelennek meg. Az első tüneteknél azonnal meg kell kezdeni a kezelést, az orvossal megbeszélt, szokott módon, mivel a teljes fellángolás kialakulása után sokkal nehezebb megállítani a folyamatot, mint ha sikerül elejét venni.

A hólyagok megjelenése, majd a pörkösödés idején, az intenzív, tűrhetetlen mértékű viszketés során ugyanis a vakarással egészen mély sebek alakulhatnak ki, amelyek bakteriálisan felülfertőződhetnek, akár fekélyekké alakulhatnak. Ezért az ekcémás, sérült bőrfelületet megtisztítás után gyógykenőccsel bekenve tanácsos bekötni, lefedni, így a vakarásnak és a seb szennyeződésének is elejét lehet venni. Az orvossal való együttműködés, bizalom, az eset ismeretén alapuló, személyre szabott kezelés nagyon fontos: például nem ajánlatos más számára felírt ekcémaellenes szert használni, akkor sem, ha az illetőnek jól bevált.