MTI

Megosztás
A zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Enerhodarban
A zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Enerhodarban


Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat sajtóközleményében azt írta, hogy az orosz megszállók fizikai megfélemlítést alkalmaznak a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottai ellen, hogy engedelmességre kényszerítsék őket.

Az MTI közlése szerint a zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállás alatt van, de alkalmazottai ukránok.

Az Enerhoatom közlése szerint az oroszok csütörtökön a munkások jelenlétében súlyosan megverték a szociális programok osztályának vezetőjét, Olekszij Trubenkovot és helyettesét, Jurij Androszovot, adta hírül az MTI.

Ezt követően ismeretlen helyre vitték őket.

"A megszállók ezenkívül őrizetbe vették és a pincébe dobták a zaporizzsjai atomerőmű műszaki felügyelőjét, Kosztyantin Bejnert, aki közvetlenül felelős a nukleáris és sugárbiztonságért"

- írta a vállalat.

Az Enerhoatom szerint az ilyen akciókkal az oroszok igyekeznek elnyerni a személyzet lojalitását, és növelni azoknak a dolgozóknak a létszámát, akik hajlandók elfogadni áthelyezésüket a Roszatom orosz vállalathoz. "Mivel a személyzet ellenáll, nem hajlandó együttműködni a megszállókkal, az oroszok az emberek elleni fizikai bántalmazással fokozzák a rájuk nehezedő nyomást" - szögezte le közleményében az Enerhoatom.

Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság közölte, hogy az ukrán villamosenergia-rendszer kapacitáshiánya továbbra is jelentős, több régióban túllépték a meghatározott fogyasztási limitet, ezért vészleállást alkalmaztak.

 "Ukrajna-szerte folytatódnak a vészhelyzeti helyreállítási munkák a nagyfeszültségű és elosztó hálózatokon, valamint az erőművekben. Az időjárási viszonyok, a vezetékek jegesedése, az eső és a hó azonban negatívan befolyásolják a nagyfeszültségű és elosztó hálózatok állapotát, és megnehezítik a javítási munkálatokat"

- fejtette ki az Ukrenerho.

Korábban hírt adtunk róla, hogy Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai régió kormányzója szerint az orosz erők pénteken ismét ágyútűz alá vették Herszon városát és eltaláltak egy kórházat.  A kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat. Senki sem sérült meg.Forrás

MTI