MTI

Megosztás
NASAMS és Aspide légvédelmi fegyver Ukrajna. Illusztráció
NASAMS_Aspide_legvedelem_fegyver.jpg


Az Amerikai Egyesült Államok további 275 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának, beleértve nagy mennyiségű lövedéket és olyan csúcstechnológiás rendszereket, amelyeket amerikai tisztviselők szerint drónok felderítésére és elhárítására lehet majd használni az Oroszországgal szemben folyó háborúban.

A mostani segélycsomag értéke kisebb, mint az Egyesült Államok által a közelmúltban nyújtott szállítmányoké, ugyanis az amerikaiak arra számítanak számos katonai tisztviselő és szakértő beszámolói alapján, hogy az orosz támadások a támadások száma csökkeni fog – számolt be az Associated Press News.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint úgy tűnik,

Oroszország lassítja katonai tevékenységét, hogy haderejét átcsoportosíthassa, és melegebb időjárás esetén egy új offenzívát indíthasson.

A hírportál továbbá kiemelte, a tisztviselők szerint a mostani segélycsomag a tarackokhoz használható 80 ezer darab lövedéket, valamint a HIMARS-rendszerbe való rakéta tölteteket is tartalmaz, azonban ez utóbbi mennyiségét nem ismertették pontosan.

A csomag tartalmaz továbbá drónokat és légvédelmi rendszereket, valamint több katonai terepjárót, generátorokat és egyéb harci felszerelést is – tették hozzá a nevük elhallgatását kérő tisztviselők, ugyanis a segélycsomag tartalma később kerülhet nyilvánosságra.

A dróntámadások mindkét fél részéről egyre gyakoribbak, így a pilóta nélküli robbanószerkezetek felderítése kritikus fontossággal bír az ukrán erők számára. Oroszország a nyáron több száz támadó drónt vásárolt Irántól, és tisztviselők a héten azt mondták, hogy Moszkva továbbiak beszerzését is fontolgatja – tette hozzá az Associated Press News.Forrás

MTI