Origo
Megosztás
Őrülten hangzik, de érdemes elkezdeni visszafelé sétálni
Őrülten hangzik, de érdemes elkezdeni visszafelé sétálni


A gyalogláshoz nincs szükség speciális felszerelésre vagy edzőtermi bérletre, és ami a legjobb az egészben, hogy teljesen ingyenes. A legtöbbünk számára a séta olyan dolog, amit automatikusan végzünk. És miután nem igényel tudatos erőfeszítést, ezért sokan nem emlékeznek a gyaloglás egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. A tudósok most azonban még egy lépéssel tovább mentek.

Fokozott egészségügyi előnyökkel jár

Szakemberek feltették a kérdést: mi történik akkor, ha abbahagyjuk az automata módban végzett sétát és elkezdjük megkérdőjelezni az agyunkat és testünket azzal, hogy hátrafelé sétálunk? Ez az irányváltás ugyanis nemcsak nagyobb figyelmet igényel, de további egészségügyi előnyökkel is járhat.
A fizikai aktivitásnak nem kell bonyolultnak lennie. Akár rendszeresen sportolunk, akár nem, még egy gyors, tíz perces napi séta is számos egészségügyi előnnyel jár, ami beleszámít az Egészségügyi Világszervezet által javasolt, heti minimum 150 perc aerob tevékenységbe. A séta azonban bonyolultabb, mint azt sokan gondolnánk. A függőleges helyzetben tartáshoz koordinációra van szükség a vizuális, a vesztibuláris (mozgásokhoz, például csavarodáshoz, forgáshoz vagy gyors mozgáshoz kapcsolódó érzések) és a proprioceptív (a testünk helyének tudatában lévő térben) közötti koordinációra - írja az origo.hu.

Ha hátrafelé sétálunk, az agyunknak tovább tart, hogy feldolgozza a rendszerek összehangolásával járó többletigényeket – mondta Jack McNamara, a Kelet-Londoni Egyetem klinikai gyakorlatok fiziológiájának oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez a megnövekedett kihívás azonban fokozott egészségügyi előnyökkel jár.

Hozzátette: a hátrafelé járás egyik legjobban tanulmányozott előnye a stabilitás és az egyensúly javítása. Emellett javíthatja az ember járását és az egyensúlyt az egészséges felnőttek és a térdízületi gyulladásban szenvedők számára.

A hátrafelé járás hatására ráadásul rövidebb, gyakoribb lépéseket teszünk, ami az alsó lábak izomzatának javulását eredményezi, miközben csökkenti az ízületeinkre nehezedő terhelést. Szakemberek szerint a dőlésszögben bekövetkező változások hozzáadásával az ízületek és az izmok mozgási tartománya is megváltozhat, ami fájdalomcsillapítást kínál olyan állapotok esetén, mint a talpi fasciiti, ami a sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka.

Segíthet fenntartani az egészséges testsúlyt

A hátrafelé járás által előidézett testtartási változások az ágyéki gerincünket támasztó izmokat is igénybe veszik, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a hátrafelé járás különösen előnyös gyakorlat lehet a krónikus derékfájásban szenvedők számára. Ezt a módszert még az egyensúly és a járási sebesség kezelésére is alkalmazzák, neurológiai betegségben szenvedők vagy krónikus stroke után. Az irányváltoztatás előnyei azonban nem csak terápiás hatásúak: a visszafelé mozgást vizsgálva számos egyéb előnyre is fény derült.

Míg a normál séta segíthet fenntartani az egészséges testsúlyt, a hátrafelé járás még hatékonyabb lehet – mutatott rá Jack McNamara. – Az energiafelhasználás hátrafelé járáskor csaknem 40 százalékkal magasabb, mint az azonos sebességgel előrefelé.

Egy tanulmány a testzsír csökkenését is kimutatta azoknál a nőknek, akik egy hathetes hátrafelé séta vagy futás edzésprogramot végeztek.

Jack McNamara szerint noha gyakran rehabilitációs eszközként tanulmányozzák, a hátrafelé futás növeli a térd kiegyenesítésében részt vevő döntő izomzat erejét, ami nemcsak a sérülések megelőzésében, hanem az erő és a sportteljesítmény generálásában is szerepet játszik.

A hosszan tartó hátrafutás emellett csökkenti azt az energiát, amelyet az előrefutás során felhasználunk. Ezek a „futásgazdaságossági" tanulmányok a tapasztalt futók számára is előnyösek lehetnek.Forrás