Kárpátinfo hetilap


Megosztás
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Mikulása Váriban járt. Fotó: Fábián Katalin
nski_mikulas_vari.JPG


Közel tíz éve, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felelősséggel és hűséggel elkészíti és elhozza karácsonyi ajándékcsomagjait Kárpátaljára. Rendhagyó ötletük az volt, hogy az egységes élelmiszercsomagok mellett száz gyereknek személyesen, névre szólóan teljesítik kívánságát. Kis előkészülettel a kicsik Mikuláshoz írt levelét eljuttatták az intézet munkatársaihoz, akik maguk gondoskodnak arról, hogy a levélben leírtak szóról szóra teljesüljenek…

Amikor annak idején az intézet vezetői felvették a kapcsolatot a Kárpátaljai Református Egyházzal, volt kit megajándékozni, és a tíz év alatt sokan örülhettek már. De azok körében, akik vállalták a szülőföldön maradást minden nehézségével együtt, az ajándékozás, a személyes jelenlét most még inkább felértékelődött.

Az idei adventben a névre szóló csomagok egy részét a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Líceum elsősei kapták.  December 2-án a gyerekek tanáraik kíséretében nagy izgalommal várták a Mikulás érkezését a település központi részén található közösségi helyen, a Nemzet Házban.

A helyi és távolról érkezett vendégeket Zán Fábián Sándor köszöntötte. Név szerint Szász Jenő urat, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökét, Szalipszki Endre korábbi beregszászi főkonzult és Gyebnár István beregszászi konzult.

A KRE püspöke rövid igei üzenetében a Krisztus-követésről beszélt. Mindenki Krisztus-követő, aki ajándékozni tud, mondta. Az advent is arra emlékeztet minket, hogy az isteni szeretet az egész világot megajándékozta. Isten minket is erre kér. Olyan örömszerzésre, ami rá, az Atyára mutat.

A felelősség és a hűség lehet az ember válasza az Istentől kapott szeretetre – mondta Szász Jenő, az NSKI elnöke köszöntőjében.

Mint fogalmazott, e kettő jegyében érkeztek idén is Kárpátaljára, és ehhez igazodva folytatják majd küldetésüket az elkövetkező években is. Az elnök megköszönte a református egyház vezetőségének azt a munkát, amit a rászorulók körében végez szüntelenül. Ha minden magyar egymásba kapaszkodik, átkarolhatjuk a Kárpát-medencét, fogalmazott.

A köszöntéseknek a Mikulás érkezése vetett véget, akit a gyerekek énekkel és versekkel fogadtak. A jókedv természetesen akkor bontakozott ki igazán, amikor a kívánságok is valóra váltak…

Az NSKI idén 400 kárpátaljai gyereknek hozott ajándékot 8 millió forint értékben.

Fábián Katalin

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria