Bien.hu

Megosztás
Amit a boldog és egészséges emberek már reggel 8 előtt elvégeznek
Amit a boldog és egészséges emberek már reggel 8 előtt elvégeznek


Ha nem vagy egy korán kelő típus, és számodra teljesen hihetetlen, hogy mások hogyan tudják korán kezdeni a napot, akkor ez a cikk neked szól. Mindenre képes vagy ugyanis, csak a motiváción és az elkötelezettségeden múlik a dolog.

Íme néhány inspiráció, hogy hogyan tudod fitten, egészségesen és produktívan indítani minden napod! - írja a bien.hu.

Hidratálj

Bár manapság nagyon sok helyen hallod azt, hogy igyál, igyál igyál – erre már számos applikációt is letölthetsz, így könnyebb tudatosan figyelni a napi folyadékbevitelre – valójában ez kéne legyen az első dolgod, minden reggel.

Ha rögtön ébredés után megiszol egy nagy pohár vizet, azzal pótolni tudod az éjszaka folyamán elmaradt folyadékbevitelt, és az anyagcserédet is beindíthatod.

Eleinte lehet, hogy nehezebben tudod majd hozzászoktatni a tested (esetleg enyhébb hányingered is lehet), de kezdd fokozatosan; először egy pohár, később már kettő – hidd el, legalább annyira felpörget majd, mint a szokásos reggeli kávéd.

Nyújts

A tested is csak lassan-lassan kezd ráhangolódni a reggelre, ezért nem árt, ha ébredés után néhány percig még az ágyban maradsz vagy előveszed a jógamatracod, és egy picit átmozgatod magad.

Nem kell feltétlenül jógáznod vagy konkrétan edzened (persze, ha erre van időd, az még szuperebb), de bőven elég, ha néhány pózban jólesően átnyújtod a tested.

Az éjszaka folyamán ugyanis beállnak az izmaid, a nyújtástól pedig úgy fogod magad érezni, mintha valaki végigmasszírozott volna.

Reggelizz

Lehet, hogy még nem szoktad meg, vagy csak egy gyors kávét szoktál bedobi korán reggel, azt javasoljuk, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a tested a reggeli étkezéshez.

Ha nem vagy az a reggelizős típus, akkor nem kell bevágnod egy nagy villásreggelit, de soha ne indulj el otthonról éhgyomorral, ez ugyanis teljesen felborítja az aznapi étkezési rended.

Már az is jó, ha néhány gyümölcsből készítesz magadnak egy smoothie-t, amibe akár chia magot vagy zabpelyhet is tehetsz, hogy még laktatóbb legyen.

Gondold át

A legjobb, ha minden nap tudsz néhány percet szakítani arra, hogy meditálj, hiszen ez csodálatosan fejleszti az elméd, és segítségével a stressztől is könnyedén megszabadulhatsz, főként, ha már reggel ezzel kezded a napot.

Ha ennél zűrösebbek a reggeleid, akkor az is jó megoldás, ha a reggelid közben néhány perc alatt átgondolod, hogy milyen napod lesz, miket kell megcsinálnod, kikkel fogsz találkozni, hiszen ezzel tudat alatt ügyesen rendszerezed a gondolataidat, és szinte észrevétlenül programozod magad arra, hogy szuper napod legyen.

Maradj offline

Ez nagyon fontos, hiszen ha belegondolsz, akkor a legtöbb reggeled azzal úszik el, hogy az ébresztő (esetleg a szundi többszöri) lenyomása után rögtön a mobilodhoz vagy a laptopodhoz nyúlsz, csekkolod, hogy mi történt éjszaka, miről maradtál le, és azzal stresszeled magad már az első percekben, hogy már most mivel vagy elmaradva.

Néhány percig még engedd ezt el, öleld meg a párod, a gyerekeid, lépj ki a teraszra vagy nyisd ki az ablakot, hallgasd a madarakat, és élvezd a napsütést!

Legyen rutinod

Hidd el, a rutin nem mindig rossz dolog, hiszen a segítségével egy olyan egyszerű programot hozol létre az agyadban, amit minden reggel könnyedén előhúzhat.

Persze nem kell hozzá görcsösen ragaszkodni, de ha hozzászoktál, akkor erre már nem is lesz szükség, élvezni fogod.

A lényeg, hogy add meg magadnak ezt a plusz 15-20 percet reggelente is, hiszen a nyújtás, a reggeli vagy a napod megtervezése sokkal többet adnak hozzá a napodhoz, mintha ennyivel többet aludtál volna.Forrás