Bien.hu

Megosztás
A zseniális magyar találmány: a vörös fény gyógyító ereje
A zseniális magyar találmány: a vörös fény gyógyító ereje


Ahhoz kétség sem fér, hogy a fény létszükségletünk. Szükségünk van rá a látás megvalósulásához, a D- vitamin szintéziséhez, és azért is, hogy derűsebbek legyünk. Sőt a megfelelő fénysugarak helyesen használva gyógyítani is képesek.

A napfényt már az ókori Egyiptomban is használták gyógyításra, a pontos magyarázatát ugyan nem ismerték, de mégis egyértelmű volt számukra, hogy van benne valami rendkívüli. A fényterápia tudományos kidolgozását Niels Ryberg Finsen- nek köszönheti a világ, amiért 1903-ban kiérdemelten kapott a Nobel- díjat - írja a bien.hu

Egy zseniális magyar találmány

Kaufman Endre 1965 táján kezdett a lézerfénnyel kapcsolatban kutakodni, és abban bízott, hogy segíteni fog a daganatok kezelésében. Ezt a hipotézist sajnos nem tudta igazolni, azonban kiderült, hogy serkenti a szőrnövekedést a kísérleti állatokon. Később bebizonyosodott, hogy kedvezően befolyásolja a sebgyógyulást, eredményes volt a lábszárfekély kezelésében, a fájdalomcsillapításban és a gyulladáscsökkentésben. Nevéhez fűződik a lágylézer, vagyis az alacsony intenzitású lézer felfedezése és terápiás használatának kidolgozása. 

A fényterápia egy szelete

A fotobiomodulációs terápia (PBMT vagy más néven Led- terápia) biztonságosan, UV- sugárzástól és mellékhatásoktól mentesen pezsdíti fel a fiziológiai folyamatokat. Serkenti az ATP, a kollagén és az elasztin termelődését. Elősegíti a regenerációt, felgyorsítja a sebgyógyulást. Stimulálja a fibroblasztokat, aktiválja a melanocitákat, és szabályozza a keratinociták működését. Csökkenti az akut gyulladást, mérsékli a fájdalmakat, helyreállítja a károsodott sejtfunkciókat, fokozza az egészséges sejtek és szövetek működését. A nyirokrendszer ösztönzésével hatékonyabb méregtelenítést tesz lehetővé. 

Miért jó nekünk a vörös fény?

A fénysugarak közül a vörös képes a legmélyebben behatolni a bőrbe, és ennek a legnagyobb a biostimulációs képessége, ezáltal sokféle panaszt tud orvosolni. Olyan felületi bőrproblémák kezelésére alkalmas, mint az ekcéma, pikkelysömör, eritéma, gyulladások, pigmentfoltok, hegek, ráncok, pattanások, akne, vitiligo. Az infravörös fény még mélyebbre képes jutni, így ezzel lehetővé válik az izmok, inak, ízületek, illetve a mélyebben elhelyezkedő szervek gyógyítása. 

Fő alkalmazási területei

  • Fájdalomcsillapítás

Akut és krónikus fájdalmak esetén is hatásos. Az állapot súlyosságától függ, de valószínűleg több kezelésre lehet szükség. Várandósok számára nem feltétlenül ajánlják, elsősorban azért, mert még nem rendelkeznek elegendő információval a magzatra gyakorolt hatásáról. 

  • Gyulladáscsökkentés

Csökkenti a gyulladáskeltő faktorok mennyiségét és az oxidatív károsodást, emellett fokozza a gyulladásgátló választ. Egy kutatás szerint enyhítheti a kemoterápia mellékhatásaként jelentkező szájnyálkahártya-gyulladást, ezzel nagymértékben javítja a daganatos betegséggel küzdők életminőségét.

  • Teljesítményfokozás

Szívesen használják sportolás előtt a bemelegítés részeként és utána a regeneráció elősegítése végett. Javítja az izmok teljesítményét, fokozza az állóképességet, továbbá csökkenti a fájdalmat, az izomkárosodást és az izomláz mértékét. Sérülések elszenvedőinek pedig valódi áldás, mivel elősegíti a gyógyulást, lerövidíti a felépülés idejét, így lényegesen hamarabb térhetnek vissza. 

  • Agyi funkciók javítása

A fejen (pl.: halánték, homlok) alkalmazott PBMT javíthatja a memóriát, a koncentrációt, hangulatjavító hatású, valamint serkenti az agyi vérkeringést. Ígéretesnek találják a neurodegeneratív betegségek, a depresszió, a függőségek, az autizmus és az ADHD kezelésében. Jótékony hatású álmatlanság és alvászavarok esetén, javítja az alvásminőséget. 

  • Bőrfiatalítás

Hatékonynak bizonyult a bőr feszesítésében, a ráncok csökkentésében, megnöveli a kollagénszintézist, fokozza a mikrocirkulációt és serkenti a terápia előtt alkalmazott hatóanyagok felszívódását. 

  • Hajnövesztés

Megnöveli a hajhagymák számát, fokozza a hajnövekedést. Eredményesnek találták a hormonális hajvesztés kezelésében, nők és férfiak esetében egyaránt. 

A vörös fény terápiás alkalmazása vélhetően egyre jobban kutatott lesz a jövőben. Az eddig elért eredményei azonban elvitathatatlanok. Elérhető áron hozzáférhető és akár otthoni készülékek is beszerezhetők, amivel kényelmesen, a nap folyamán bármikor kezelhetjük magunkat. Forrás