Bien.hu

Megosztás
 Ezt árulja el az alvási pozíciód az egészségi állapotodról
alvas.jpg


A testünknek és a lelkünknek is elengedhetetlenül szüksége van arra, hogy minden nap kellő mennyiségű időt töltsünk alvással. Miközben ugyanis alszunk, a testünk regenerálódik, hogy aztán másnap is a lehető legjobban funkcionáljon, míg az agyunk pihenni tud és feldolgozza mindazokat az eseményeket, amik nemrég történtek velünk. Éppen ezért tud kifejezetten veszélyes is lenni, ha - főleg huzamosabb ideig - rosszul alszunk. Arról pedig, hogy pontosan milyen egészségi állapotban lehetsz jelenleg, bizony nemcsak az árulkodhat, ahogyan reggel felébredsz, hanem az is, hogy milyen pozícióban alszol.

Háton alvás

Ha a hátadon alszol, alapvetően gyakorlatilag semmi sem korlátozza a vérkeringésedet. A nyakad és a hátad is könnyen ellazíthatod ebben az alvási pozícióban, így abszolút pozitív hatással lehet az egészségedre. Abban az esetben viszont, ha a háton alvás után - még úgy is, ha végigaludtad az éjszakát - másnap fáradtnak érzed magad és a torkod is fáj, lehet, hogy gyomorégésed van. Ha pedig a környezetedben arról számolnak be, hogy hangosan horkoltál és nem kiegyensúlyozottan, hanem nagyobb szünetekkel vettél levegőt, akkor az alvási apnoé lehet a felelős, ami egy szűrővizsgálattal azonosítható be biztosan - írja a bien.hu.

Hason alvás

Igaz, hogy sok esetben kényelmesnek érezheted, de a hason alvás valójában egy kifejezetten veszélyes alvási pozíció. Ennek legfőbb oka, hogy a gerinc és annak természetes íve lelapul, ami idővel komoly fájdalmakhoz vezethet. Sőt, a gerinc nyaki részét maga az oldalra fordított fej is terheli. Így ha hátfájdalmakat tapasztalsz, miközben gyakran hason alszol, akkor szinte biztos, hogy jobbat teszel magadnak azzal, ha megpróbálsz áttérni egy másik alvási pozícióra.

Oldalon alvás

A hason alvás mellett bizony az oldalon alvás sem túl kedvező a hátadnak. Bár segíthet abban, hogy ellazulj, amikor felébredsz, mégis könnyen lehet, hogy hátfájdalmakra vagy fejfájásra ébredsz. Ennek oka legtöbbször egy rosszul kiválasztott párna, amely minden alvási pozíció esetén okozhat kényelmetlenségeket, de akkor csak még rosszabb lehet, ha az oldaladon alszol. Ezen egy párnacsere viszonylag gyorsan segíthet, de ha továbbra sem enyhülnek a panaszaid, akkor érdemes más alvási pozíciókat is kipróbálnod.

Helyzetváltás

Te is azok közé tartozol, akik az éjszaka során gyakran változtatják az alvási pozíciójukat? Nos, egy kutatás szerint ha az alvási pozíciódról van szó, ez a lehető legjobb dolog, amit tehetsz. Ugyanis azoknak az embereknek a nagy többsége, akik nyugodtan alszanak éjszaka és kipihenten is ébrednek, így alszik. Ha tehát akkor alszol a legjobban, ha folyamatosan váltogatod az alvási pozícióidat, akkor azzal az egészségednek is szinte biztos, hogy kedvezel. Ha viszont inkább csak egy alvási pozícióhoz ragaszkodnál, akkor talán a háton alvás lehet a legjobb választás.

Mikor érdemes további lépéseket tenned?

Ha eddig nem aludtál túl jól, és a helyzet az alvási pozíciód megváltoztatásával sem javul, semmiképpen sem érdemes annyiban hagynod a dolgot. Ha nincs semmilyen komolynak tűnő panaszod, akkor először próbálkozz olyan praktikákkal, mint a nyugtató, alvást segítő teák, vagy a napközbeni több testmozgás. Abban az esetben viszont, ha konkrét panaszaid is vannak, például fáj a térded, a hasad vagy a fogad, és azok akkor sem enyhülnek, ha máshogy alszol, feltétlenül járj utána a probléma pontos okának, és keresd fel a háziorvosodat.Forrás