Origo
Megosztás
Itt rejtőzött a fivérével vetélkedő egyiptomi fáraó csodálatos kincse
kincs.jpg


Egy régész egy rejtélyes hengeres fadobozt talált, amely VI. Ptolemaiosz egyiptomi király által vert érmehalmazt rejtett. A leletet egy barlangban találták a Wadi Murabba'at-ban, egy olyan szurdokban, amelyet egy szezonális patak vágott át, és amely a Betlehemtől keletre fekvő júdeai sivatagtól a Holt-tengerig fut.

Az ásatásokat az Izraeli Régiségügyi Hatóság és Júdea és Szamária Polgári Közigazgatásának Régészeti Osztálya végezte, a Jeruzsálemi és Örökségügyi Minisztériummal együttműködve - írja az origo.hu.

A hengeres doboz körülbelül 2200 évvel ezelőttről származik, és egy felső földréteggel és apró kövekkel volt kirakva. Az érméket ez alatt egy bíborszínű gyapjúszövet fedte, amelyeket birkagyapjúba helyeztek, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A kincs összesen 15 tetradrachma érméből áll, amelyeket főként VI. Ptolemaiosz Philometor, Ptolemaiosz Egyiptom görög királya vert, aki időszámításunk előtt 180 és 164 között, valamint időszámításunk előtt 163 és 145 között uralkodott.

VI. Ptolemaiosz V. Ptolemaiosz király és I. Kleopátra királynő legidősebb fia volt, akinek uralkodását a Szíriáért folytatott külső konfliktus jellemezte a Szeleukida Birodalommal, valamint belső konfliktus, amelyet a fiatalabb testvérével folytatott a Ptolemaiosz-monarchia irányításáért.

A gyűjtemény legfrissebb érméje Krisztus előtt 170-ből származik, a makkabeus felkelés idejéből, amelyet a makkabeusok vezettek a Szeleukida Birodalom és a zsidó életre gyakorolt helleniszta befolyás ellen.

A szeleukida király, IV. Antiokhosz Epiphanész („a gonosz") ebben az időszakban hatalmas elnyomási hadjáratot indított a zsidó vallás ellen, ami felkeléshez vezetett.

A szeleukidák közötti belső megosztottság miatt a makkabeusoknak sikerült kiűzniük a görögöket jeruzsálemi fellegvárukból. Szövetséget kötöttek a Római Köztársasággal, és végül létrehozták a független Hasmóneus Királyságot.Forrás