Bien.hu

Megosztás
 Egyértelmű jelei vannak, ha B12-vitamin hiányod van
b12_vitamin.jpg


A korod, az étkezésed és az életviteled is szerepet játszanak abban, hogy mennyire képes a tested feldolgozni az általad elfogyasztott (vagy beszedett) vitaminokat. Noha egyes ásványi anyagokat könnyű pótolni, vannak, amelyek egy kicsit nehezebbek; a B12 vitamin pedig gyakran kimarad az étkezésünkből.

A B12-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges idegrendszer működésében, a sejtek anyagcseréjében, és többek között abban is, hogy az oxigén eljusson a vörösvérsejtekhez. Nőknél, különösen idősebb korban gyakran lép fel hiány, de a vegetáriánus és vegán étrendet folytatóknál sem ritka (tekintve, hogy főképp állati eredetű élelmiszerekben található meg), de egyébként kortól és nemtől függetlenül jelentkezhetnek az alábbi negatív tünetek - írja a bien.hu.

Gyengeség és fáradtság

Mivel a B12-vitamin segít, hogy az oxigén szabadon áramoljon a testeden belül, egy hiányállapot esetén ezen a téren is problémák alakulnak ki. Ebből te annyit érzel, hogy sokkal fáradtabb és kimerültebb vagy, megvisel a fizikai munka, és naponta legalább egyszer szükséged van egy kis szundításra, hogy estig kibírd ébren.

Van, hogy a komolyabb B12-vitamin hiánya úgynevezett „vészes vérszegénységet” okoz, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az állandó fáradtságérzetet.

Hangulatingadozások

Kutatások szerint azok, akik B12 hiányban szenvednek, gyakran tapasztalhatnak szomorúságot, rossz kedvet és levertséget. Ha nincs elég vitamin a testedben, azt az agyad is megérzi, amire különböző hangulatingadozásokkal reagál, így egyik pillanatban még vidám vagy, a következőben pedig sírni tudnál.

Ilyen állapotot számos betegség és körülmény okozhat, de ha a listán szereplő legtöbb tünetben magadra ismersz, ideje a B-vitamin kúrának!

Homályosabb látás

Ha nem foglalkozik valaki eléggé a B12 hiányával, annak sajnos a látásával is lesznek problémái.

Ilyenkor ugyanis sérülnek a látásért felelős idegek, vagy akár eltömődhetnek a retinánál lévő erek, ami homályos- vagy kettőslátást, fényérzékenységet, nagyon súlyos esetben pedig vakságot is okozhat.

Utóbbi értelemszerűen nagyon ritka, de jól érzékelteti, hogy milyen fontos a B12-vitamin a szemünk egészségének.

Sápadt bőr

Télen amúgy is kicsit sápadtabb a bőrünk, de ha mostanában sokan megjegyezték neked, hogy fehér vagy, mint a fal, figyelj a B12-vitaminra.

Ennek hiánya ugyanis okozhatja ezt a sápadtságot, sőt, a szemfehérje elsárgulását is.

Erről az tehet, hogy hiányállapotban a vörösvérsejtek gyorsabban lebomlanak, majd bilirubint kezdenek termelni, ami a bőrt is képes sárgásabbá tenni.

Gyakori szédülés

Ha nincs elég B12-vitamin a testedben, sajnos a szédülés is jelentkezhet. Ilyenkor forog veled a világ, néha a leglehetetlenebb időszakokban, ráadásul légszomjad is kialakulhat.

A szédülés egyébként legtöbbször már azoknál jelentkezik, akiknél a B12 hiánya miatt fellépett a vérszegénység is. Ilyen esetben fontos lenne minél hamarabb vérvételre menned, hogy megbizonyosodhass az állapotodról.

Nyelvfájdalom, afta

A B12-vitamin hiánya még a nyelvedre, szád egészségére és az idegeidre is hatással van. Rengetegen számolnak be arról, hogy a nyelvük vörössé, duzzadttá, érzékennyé vált, amit biztosan nem egy rossz harapás okozott, ahogy az afta kialakulása is gyakoribbá válhat.

Sőt, többször is érezheted azt, mintha tűk szurkálnák a karodat, lábadat, mintha elfeküdted volna őket, noha erről szó sincs.

Feledékenység és szorongás

Mivel az idegrendszered működésében komoly szerepe van, nem meglepő, hogy mentális téren is vannak következményei a B12-vitamin hiányának. Az egyik ilyen az, hogy egyre feledékenyebbé válsz, és egyre többször kapod azon magad, hogy valamin töröd a fejed, de sehogy sem jut eszedbe. A másik tünet, hogy állandó szorongásérzet alakul ki benned. Folyamatosan idegeskedsz, feszült vagy, és nem tudod megmondani, hogy mi az oka, de annyi biztos, hogy a stressz-szinted az egekben van.

Ha a fentiek többségében magadra ismertél, fontos a B12-vitamin pótlására figyelmet helyezned. A táplálékkiegészítők segítenek ebben, de azért az étkezésed átformálása is fontos. Ez a vitamin megtalálható a májban, szardíniában, lazacban, tonhalban, tojásban, marhában és a dúsított gabonafélékben.

 Forrás