Bien.hu

Megosztás
Hány éves vagy? Ez a napszak a legmegfelelőbb számodra az edzéshez
Hány éves vagy? Ez a napszak a legmegfelelőbb számodra az edzéshez


Mindegy mikor és mindegy mit, ha mozogsz, azzal biztosan jót teszel magadnak. Vagy mégsem tejesen mindegy a mikor és a mit? Ha érdekel, mit mond a tudomány, cikkünkből megtudhatod, melyik számodra a legideálisabb napszak egy kis izommunkához.

A 20-as éveidben vagy

A tested valószínűleg fizikai csúcsán van, ezért a kardio edzések, akár súlyemelés vagy más sportok most a legideálisabbak számodra, ezek megalapozzák azt az izomerőt, amit az elkövetkező években fenntarthatsz, karban tarthatsz. Ugyanakkor fontos, hogy ne feledkezz meg a nyújtásról sem, és bár a szép láb és kerek fenék vonzó célok lehetnek, figyelj oda a hát-, a törzs- és a mellizmaid erősítésére is, mert így van lehetőséged megelőzni a későbbi rossz testtartást - írja a bien.hu.

Mivel ebben az életkorban a tested még nagyon gyorsan regenerálódik és gyakorlatilag bármivel képes felvenni a tempót, szinte mindegy, melyik napszakban edzel. Súlyvesztéshez a reggeli órák a legideálisabbak, de a munkának bármikor meg lesz az eredménye.

A 30-as éveidben vagy

Ebben az évtizedben még jó fizikai kondiban vagy, de a csúcspontodat már valószínűleg túllépted, és talán észreveszed, hogy a tested lassabban regenerálódik egy-egy edzés után. Éppen ezért ajánlott az edzéstervedbe hetente kétszer ellenállási tréninget is beépíteni. Egy tanulmány szerint az izmaid elkezdenek fogyni, amint eléred a 30 éves kort, ezért érdemes megfontolni, hogy személyi edző segítségét kéred, aki a számodra ideális terv kidolgozásában segíthet.

Mivel ebben az életkorban nagyon sok minden történik veled, és valószínűleg sok stressznek vagy kitéve, érdemes megfontolni az esti edzéseket: ne közvetlenül lefekvés előtt állj neki a gyakorlatoknak, de ha a munka után, még vacsora előtt edzel, az segíthet levezetni a felgyülemlett feszültséget, így duplán jót teszel vele az egészségednek.

A 40-es éveidben vagy

Ha eddig csak kardio edzéseket csináltál, akkor érdemes ezekből kicsit visszavenni, és az erőnléti edzésekre fókuszálni, mert a csontok és izmok sűrűsége mostanra csökkenni kezdett, és fontos, hogy ezt a testmozgással ellensúlyozd.

Fektess különösen nagy hangsúlyt a lábak és a csípő karban tartására, hogy megelőzd a későbbi bajokat.

A lassuló anyagcsere miatt gondot okozhat a súlyod megtartása, ezért valószínűleg zsírégető céllal is edzel. A nap során változó hormonszint a reggeli órákban, még az első étkezés előtt a legmegfelelőbb ahhoz, hogy az elraktározott zsírt az edzés hatására bontani kezdje a szervezeted.

Az 50-es éveidben vagy

Az ellenálló és erősítő tréningnek különösen fontos szerepe van most, hogy megőrizd a csontjaid egészségét. Fordíts különös figyelmet a csípő és a vállak területére! Kerüld azokat a gyakorlatokat, amelyek megterhelik az ízületeket, de tornáztasd a lábadat! Választhatod a szobabiciklit vagy sétálhatsz hetente 5-ször 30 percet, akár 3×10 percre lebontva, a lényeg, hogy aktív maradj.

Ebben az életkorban még aktív életet élsz, dolgozol, de már érezheted, hogy nem úgy bírod a tempót, mint 20 éves korodban. A délutáni edzések segítenek kicsit feltornázni a pulzusodat, hogy a nap hátralévő részében is friss maradj, és még estére is maradjon energiád.

A 60-as éveidben vagy

Erőnléted, egészséged és függetlenséged megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, még akkor is, ha ez csak könnyű edzéseket, például sétát vagy pár egyszerűbb otthoni tornagyakorlatot jelent. A szabad mozgást segítenek megőrizni a jóga vagy pilátesz órák, ezekből érdemes hetente legalább kettőt beiktatnod.

A délutáni edzések segítenek fittebbnek, éberebbnek maradnod, de a reggeli edzés is segíthet, hogy energikusabban induljon a napod, és csökkentsd az időskori cukorbetegség kialakulásának kockázatát.Forrás