Origo
Megosztás
Elképesztő Földhöz hasonló bolygót talált a NASA
Elképesztő Földhöz hasonló bolygót talált a NASA


Minden idők legnagyobb tömegű szuperföldjét találhatták meg a tudósok.

A TOI-1075 b-t a NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) névre hallgató űrszondája találta meg. A szuperföld 200 fényévre van a Földtől, és rendkívül közel kering a csillagához; egy év mindössze 14,5 óráig tart rajta. Ennek megfelelően felszíne élhetetlen, 1050 Celsius-fokos - írja az origo.hu.

A TOI-1075 b egy rekordot is felállított: ez a legnagyobb tömegű szuperföld, amit valaha találtak, nagyjából 10-szer masszívabb a Földnél.

A szuperföld az exobolygók egy feltételezett kategóriája, melynek tömege nagyobb Földünkénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói.

A kutatók az idegen bolygót a TESS tranzit módszerével találták meg. Ehhez az űrszonda fényességváltozásra utaló jeleket keres. A bolygó csillaga előtt elhaladva ugyanis kitakar valamennyit annak fényéből. A fényességváltozás alapján megbecsülhető többek között a bolygó mérete is.

A NASA szerint a TOI-1075b felfedezése különösen a bolygóképződéssel kapcsolatos modellek finomhangolásában fog segíteni a tudósoknak.Forrás