police.hu

Megosztás
Ukrán embercsempészek kerültek őrizetbe Magyarországon
ukran_embercsempesz_policehu.jpg


A Nógrád megyei rendőrök a 21-es számú főúton, Tar térségében vonták ellenőrzés alá azt az ukrán állampolgár által vezetett gépjárművet, amelynek utasterében több illegális migráns tartózkodott - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon

A Pásztói Rendőrkapitányság járőrei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a 21-es számú főúton, a tari elágazónál ellenőriztek egy gépjárművet 2022. december 18-án 13 óra 55 perckor, amire lengyel hatósági jelzés volt felszerelve.

A járművet egy ukrán állampolgárságú férfi vezette, aki mellett egy szintén ukrán állampolgárságú nő ült.

A személygépkocsi utasterében magukat török állampolgárnak valló 8 fő, 2 felnőtt és 6 gyermek utazott, akik személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Nem sokkal korábban, 13 óra 24 perckor a bátonyterenyei járőrök a 21-es számú főúton, a mátraverebélyi körforgalomnál szintén egy lengyel hatósági jelzéssel ellátott gépkocsit vontak ellenőrzés alá. A járműben 2 fő ukrán állampolgár tartózkodott, akiket a rendőrök elfogtak. A rendőrség vizsgálja ezeknek a férfiaknak az embercsempészés bűncselekmény kapcsán betöltött lehetséges szerepét is.

A rendőrök az embercsempészeket és a 8 külföldit elfogták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály – őrizetbe vétel mellett – embercsempészés bűntett miatt büntetőeljárást indított.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.Forrás