MTI

Megosztás
Történelmi áttörést értek el amerikai kutatók a fúziós energia területén
Történelmi áttörést értek el amerikai kutatók a fúziós energia területén


Történelmi tudományos sikerként és a tiszta energiák terén áttörésként értékelte az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt, hogy amerikai tudósoknak először sikerült úgynevezett nettó energianyereséget elérni fúziós reakció által.

Fontos mérföldkőnek számít az eredmény

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter Washingtonban tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory kutatói bejelentették, első alkalommal sikerült az úgynevezett fúziós gyújtás által nettó energianyereséget elérni, azaz több energiát termelni, mint amennyit felhasználtak a reakció megindításához - írja az MTI.

Ezzel több évtizedes tudományos célt sikerült elérni, amely gyakorlatilag arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként nyeri az energiát a Nap és az egyéb csillagok. A miniszter közlése szerint a mérföldkőnek számító felfedezés megnyitja az utat a tiszta energiák előtt, valamint nemzetbiztonsági szempontból is fontos.

Elismerését fejezte ki azoknak a kutatóknak, akik évtizedeket töltöttek azzal, hogy sikerüljön elérni az áttörést, és valósággá tegyék a fúziós gyújtást, ami további felfedezésekhez is hozzájárul.

Ez lehet a jövő korlátlan energiaforrása

A fúziós energiával foglakozó szakemberek azt remélik, hogy a technológia képes lesz korlátlan energia előállításra, szén-dioxid-kibocsátás nélkül, ami teljes mértékben kiválthatja a fosszilis és egyéb hagyományos energiaforrásokat.

Ennek széles körű elterjedése, mindennapos felhasználása még évtizedeket vesz igénybe, a mostani lépés azonban jelentős az oda vezető úton.Forrás

MTI