MTI

Megosztás
Horvátország. Illusztráció
Horvátország. Illusztráció


Horvátország mégsem képez ki ukrán katonákat a területén - erről döntött pénteken rendkívüli ülésén a horvát parlament.

A jobboldali kormányzó pártnak, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) kéthetes egyeztetés után sem sikerült összegyűjtenie a szükséges kétharmados többséget, azaz a 101 szavazatot annak a határozatnak az elfogadásához, amely szerint a Horvát Köztársaság fegyveres erői részt vennének az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójában (EUMAM Ukrajna). A határozat mellett 97 horvát képviselő szavazott, tíz pedig ellenezte.

Horvátország a tervek szerint száz ukrán katonát képezett volna ki területén a következő két évben.

Míg Andrej Plenkovic horvát kormányfő határozottan szorgalmazta a misszióban való részvételt, Zoran Milanovic államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, ellenezte azt.

Milanovic szerint a misszió nincs összhangban sem a horvát alkotmánnyal, sem az európai szerződéssel. Ukrajna egyetlen olyan nemzetközi szövetségnek sem tagja, amelyben Horvátország részt vesz, és amely arra kötelezné Zágrábot, hogy nyújtson katonai segítséget számára, és nemzetközi szerződés sem teremt alapot ukrán katonák horvátországi tevékenységére - hangoztatta korábban az elnök.

A parlamenti szavazást heves vita előzte meg.

Akik ellenezték - valamennyien ellenzéki képviselők - a humanitárius segítségnyújtás mellett álltak ki. Úgy vélték: az ukrán katonák kiképzése kiszolgáltatná Horvátországot az orosz támadásoknak.

A kormánypárti képviselők gyávasággal vádolták az ellenzéki pártokat, és emlékeztettek arra, hogy Horvátországnak is jól jött volna a segítség a "honvédő háborúban", de akkor nem volt ilyen nemzetközi összefogás.

"Szégyellem, hogy Putyin elégedett lesz"

- mondta Andro Krstulovic Opara, az egyik HDZ-s képviselő a szavazás után.Forrás

MTI