MTI

Megosztás
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: President.gov.ua
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Fotó: president.gov.ua


Volodomir Zelenszkij ukrán államfő és az ukrán nép kapja 2023-ban a Nemzetközi Károly-díjat - jelentette be pénteken a németországi Aachen rangos díjának odaítéléséről döntő bizottság.

A városháza közleményében ismertetett indoklásban kiemelték, hogy az ukrán nép a nemzetközi joggal ellentétes és "kimondhatatlanul brutális orosz támadó háború áldozata", de Volodomir Zelenszkij vezetésével nemcsak a haza szuverenitását és a polgárok életét védi, hanem "Európát és az európai értékeket is".

Mint írták,

Oroszország háborúja "a szabadság és a demokrácia, az emberi jogok és a multilateralizmus ellen irányul, az európai társadalmi, biztonsági és békerend ellen", célja pedig "a népek európai közösségének destabilizálása és Európa politikai újrarendezése".

Ebben a küzdelemben Volodomir Zelenszkij nem csupán államfő és az ukrán hadsereg főparancsnoka ebben a védelmi háborúban, hanem "ő a motivátor, a kommunikátor" és a védekezés "motorja", és "a kapocs" Ukrajna és az orosz agresszióval dacoló országot támogatók "rendületlen arcvonala között".

Az elnök "népének támasza és példaképe", aki szembeszáll a "reményvesztéssel és a csüggedéssel", küzd a mindennapi élet fenntartásához és a védekezéshez szükséges felszerelések biztosításáért és annak a hitnek a fenntartásáért, hogy Ukrajna "az európai nemzetek családjához tartozó szabad, független és szuverén" ország lehet.

Volodomir Zelenszkij erőt ad egész Ukrajnának, de az Európai Uniónak is, hogy higgyen ezekben az eszményekben, így "példaképként szolgál minden európai számára"

- áll az indoklásban.

A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. A korábbi kitüntetettek között van például Emmanuel Macron francia elnök, Klaus Iohannis román államfő, Ferenc pápa, Bill Clinton volt amerikai elnök és két magyar személyiség, Konrád György író (2001) és Horn Gyula néhai kormányfő, aki 1990-ben kapta meg az elismerést, külügyminiszterként végzett munkájáért.Forrás

MTI