Kárpátinfo.net


Megosztás
Az SZBU ismét az ortodox egyházaknál tartott házkutatást Kárpátalján
szbu_hazkutatas1.jpg


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatást tartott a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház két ungvári templomában szerda reggel.

Az SZBU közleménye szerint mindkét templom területén

nagy mennyiségű orosz szerzőktől származó propaganda-irodalom került elő. Olyan Kreml-barát könyveket találtak, amelyekben tagadják Ukrajna függetlenségéhez való jogát.

Ezekben a könyvekben az ukránokat arra ösztönzik, hogy gyógyítsák ki magukat az "ukránság betegségéből", és váljanak újra "kisoroszokká".

Az egyik templomban a szolgálat alkalmazottai megtalálták az úgynevezett Podkarpatszka Rusz zászlaját és egy megfelelő ruszin szimbólumokkal ellátott útlevélborítót.

Az egyházi helyiségek további átvizsgálása eredményeként szeparatista brosúrák, szövegek, térképek kerültek elő,

Megállapítást nyert, hogy

idén december elején az egyik pap "istentelen-sátánistának" nevezte azokat az ukránokat, akik december 25-én szeretnék ünnepelni a karácsonyt.

Az SzBU által kezdeményezett nyelvészeti vizsgálat megerősítette, hogy a prédikációban a nemzeti becsület és méltóság megalázására, nemzeti és vallási ellenségeskedésre és gyűlöletre uszításra, az állampolgárok vallási meggyőződésükkel kapcsolatos érzéseinek sértésére utaló jelek jelennek meg a prédikációban - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat kárpátaljai kirendeltségének sajtószolgálata

Galéria