Kárpátinfo.net


Újvidéki fiatalok Budapesten
ujvideki_latogatok.jpg


Az újvidéki Manó és a Tűzrevaló táncegyüttesekből, valamint a Pörgető citerazenekarból negyven gyerek érkezett a magyar fővárosba. A gazdag programjukról hazautazásuk előtt beszélgettem Kiss Zsélykóval, a Tűzrevaló táncegyüttes vezetőjével és Takács Zsuzsanna néptáncpedagógussal.

(K. Zs.) „A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ égisze alatt több táncegyüttes működik, s az elmúlt két évben munkájuk minősége lényegesen javult. Igazi elkötelezettséggel, szorgalmasan próbálnak, szerepelnek. Úgy gondoltuk, hogy lelkesedésük jutalmat érdemel, egyúttal maradandó élményt szerettünk volna nekik szerezni, amiből az elkövetkező időszakban is lelki táplálékként tudnak töltekezni. A háromnapos budapesti kirándulást a Néprajzi Múzeumban kezdtük, s a budai Várban is körülnéztünk, a Hagyományok Házában is gazdag programban lehetett részünk. Ezek a szervezések szorosan kapcsolódtak a fiatalok érdeklődéséhez és a tánchoz, s a csapat nemzeti identitását is erősítették.”

(T. Zs.) „A Futkánc és a Manó táncegyüttes egyik vezetőjeként vettem részt az úton, a gyerekeket az utóbbiból, s a Tűzrevaló táncegyüttesből válogattuk ki. Egy busznyi, negyven fiatallal érkeztünk, eredetileg több létszámra terveztük az utazást, de sokuknál a betegség közbeszólt. A javarészt általános iskolás, s néhány középiskolás táncos Újvidéken, vagy a város környékén lakik. A Hagyományok Házát az Intézmény vajdasági hálózata révén látogathattuk meg. Velük szoros kapcsolatot tartunk, s számos programjukon aktívan veszünk részt. Szombaton egy egész délutánt töltöttünk az épületben: egy sétát tettünk az egykori Tiszti Kaszinóban, majd ezt követően kézműves foglalkozásokon vettek részt a tanulók. Három csoportban dolgozhattak, s megismerkedtek a csuhézás, a gyertyamártás, a szalagszövés, a gombbehúzás és a pomponozás mesterfogásaival. Ezt követően a srácok a Magyar Állami Népi Együttesből, egy táncospárral beszélgethettek szakmai kérdésekről. Este az Égről a csillagot című előadást tekintettük meg, majd a kissé fáradt ifjak egy táncházban élénkülhettek fel.”

(K. Zs.) „Vasárnap a Fonó Budai Zeneházban a Vajdasági Baráti Egyesület szervezésében mikulásműsoron vettünk részt. A rendezvényen a Pörgető citerazenekarunk is bemutatkozott, táncosaink pedig a bukovinai székelység táncaival léptek színpadra. A koreográfia Gróf Hadik Andrásnak állított emléket, aki a Moldvában szétszóródott székelyeket Bukovinában telepítette le, s Délvidékhez is több szállal kötődött.

Dr. Csermák Zoltán