MTI

Megosztás
Európai Unió: Euro
euro.jpg


Az Európai Bizottság további 500 millió euró összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, a pénz az 5 milliárd euró összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) utolsó részletét jelenti - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Unió júniusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt makroszintű hitel folyósítását, amely az ország ellen zajló háború okozta finanszírozási szükségleteket hivatott fedezni.

A folyósítás azt követően valósulhatott meg, hogy az Európai Bizottság kedvezően értékelte az október 3-án aláírt egyetértési megállapodásban elfogadott hét strukturális politikai intézkedés Ukrajna általi végrehajtását. Ezen intézkedések célja az ország ellenállóképességének és gazdasági stabilitásának megerősítése, az üzleti környezet javítása, a jogállamiság és a kormányzás megerősítése, valamint Ukrajna energiabiztonságának szavatolása.

A támogatást rendkívül kedvezményes hitelek formájában bocsátották Ukrajna rendelkezésére, lejárata hosszabb futamidejű, mint a szokásos makroszintű pénzügyi támogatások esetében. A szolidaritás jeleként az uniós költségvetés fedezi a kölcsönök kamatait - közölték.

Az orosz-ukrán háború február 24-i kezdete óta Ukrajnának folyósított makroszintű pénzügyi támogatás teljes összege a szerdai kifizetéssel együtt eléri a 7,2 milliárd eurót. Az Európai Unió az elmúlt kilenc hónapban összesen több mint 19,7 milliárd eurós pénzügyi, költségvetési és humanitárius segélyt mozgósított Ukrajna számára.Forrás

MTI