Kárpátinfo.net


Megosztás
Elkészült Szűz Mária 25. ruhája
szuzmariaruhaja.jpg


23 éve készíti ruháit és szolgál Szűz Máriának a nemzeti kegyhely kegyszobrának öltöztetője, Varga Ottóné Magdolna. A csodatételeiről híres szobor megkapta 25. ruháját is.

1 hónapig tart, amíg a nagy gondosságot, precizitást igénylő kézimunka elkészül. Ilyenkor Magdika félreteszi a menyasszonyi ruhák varrását és napi 8-10 órában a Szűzanya, valamint a kezében lévő kis Jézus különleges, a liturgia színének megfelelő öltözetét készíti. A legutóbbi, 25. ruha a nagyböjthöz kapcsolódóan lila színt kapott. Most pedig a karácsonyi ünnepnek megfelelően a fehér, díszes ruhába öltöztetik Máriát.

„A ruhaváltások alkalmával a férjemmel kocsiba ülünk és Ipolytarnócról, 50 kilométerről Szentkútra utazunk. Ez egy egynapos munka. A kegyszobrot kivesszük a helyéről. A karja levehető, így tudjuk ráadni az új ruháját, amelyek egy része szekrényben, a másik része pedig a kegyhely fogadóépületének kiállítótermében található”

– mesélte a 67 éves varrónő, aki nemcsak a ruhákat, hanem a bazilika terítőit is elkészíti ezekre az alkalmakra, így az egész templomot díszbe öltözteti. Mindezt teljes odaadással, szolgálatból teszi 23 éve.

Legközelebb Ferenc pápa tiszteletére tervez új ruhát varrni Magdolna, aki bízik benne, a nemzeti kegyhelyre is ellátogat a Szentatya.

A kegyszoborról:

A kegyszobor Nógrád megyében, a mátraverebély-szentkúti bazilikában található, a kegyoltáron. Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, balkezében jogarral. Hársfából faragott, barokk alkotás a XVII. század végéről. Öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani. Mindkét szobor fejét korona ékesíti. A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. A szobor talapzatának alsó felületén latin felirat található: „STATUA MIR. VERA.” Jelentése: „Ez valóban csodatévő szobor.” Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet és a szobor előtt imádkozva kérik a Szentkúti Szűzanya közben járását mindenféle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak el, hogy megköszönjék a meggyógyulásukat, az imájuk meghallgatását.