Origo
Megosztás
Középkori arany és drágakő nyakláncot rejtett a föld mélye
Középkori arany és drágakő nyakláncot rejtett a föld mélye


A MOLA (Londoni Régészeti Múzeum) régészei egy díszes, 1300 éves arany- és drágakő nyakláncra bukkantak az angliai Northamptonshire-ben végzett ásatások során. Az ékszert egy magas rangú kora középkori női temetkezési helyén fedezték fel, amikor a szakemberek egy lakásépítés előkészületeit végezték

Az „egyszer az életben" típusú leletnek nevezett nyakláncban harminc medál és gyöngy található, amelyek római érmékből, aranyból, gránátkőből, üvegből és féldrágakőből készültek. Középső részét egy kereszt motívumú téglalap alakú medál képezi és aranyba foglalt, vörös gránátokkal van kirakva - írja a origo.hu.

A lelet annak az úgynevezett sírtárgy-gyűjteménynek a része, amelyet a tudósok még vizsgálnak, és amelyet a helyi plébánia neve alapján „Harpole kincsének" neveztek el.

A szakértők megállapították, hogy ez a női temetkezés az egyik legjelentősebbnek számít a Nagy-Britanniában valaha felfedezett időszakból.

Hasonló, kora középkori nyakláncokat találtak már Anglia más helyein is, a legközelebbi párhuzamot a Desborough nyaklánccal láthatjuk, amelyet 1860-ban Northamptonshire-ben fedeztek fel és jelenleg a British Museum gyűjteményeiben állították ki.

Amikor az első aranyrészek elkezdtek felbukkani a talajból, már tudtuk, hogy ez valami jelentőségteljes – mondta Balázs Levente-Bence, a MOLA munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Azt azonban nem igazán sejtettük, hogy ez mennyire különleges lesz.

Hozzátette: szerencsésnek érzi magukat, hogy a leletanyag és a környező temetkezés modern elemzési módszereivel sokkal mélyebb betekintést nyerhettek e személy életébe és végső rítusaiba.

A régészek két díszített edényt és egy réztányért is találtak a helyszínen, míg a sírból kiemelt talajtömbökről készült röntgenfelvételek egy igényesen díszített ezüst keresztet mutatnak, amely rendkívül szokatlan emberi arcokat ábrázol.

A mélyben eltemetett csontváz már teljesen lebomlott, a fogzománcnak csak apró töredékei maradtak meg, azonban a kutatók úgy vélik, hogy a hölgy egy magas rangú korai keresztény vezető, esetleg apátnő vagy királyi nő lehetett.A MOLA Conservators jelenleg elemzi a leleteket, miközben szerves maradványok nyomait keresik a területen. Úgy vélik, lehetséges, hogy a nőt a síron belül egy ágyra fektették.

Liz Mordue, az Észak-Northamptonshire-i Tanács régészeti tanácsadója szerint egy izgalmas leletet találtak, amely új megvilágításba helyezi Northamptonshire jelentőségét a szász korszakban, miközben emlékeztetőül szolgál a régészet fontosságára.Forrás