Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Vállalkozásfejlesztés Kárpátalján
Vállalkozásfejlesztés Kárpátalján


A kárpátaljai magyar vállalkozások kapcsán igen sokszor az önbizalomhiány érhető tetten, hangzott el a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 ArtSpace című projektjének keretében megtartott marketingképzésen, melyre a beregardói Perényi Kultúrkúriában került sor. Pedig tisztában kell lennünk azzal, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás és adórendszer alapjában véve vállalkozáspárti. Így aztán még a háborús körülmények közepette is lehet – természetesen kellő megfontoltsággal újabb vállalkozásokat indítani, illetve folytatni a régieket.

A több lábon állás az egyik legfontosabb alapelv, hangsúlyozta Birta Zoltán, a Pulzus Rádió főszerkesztője, aki végzettsége szerint közgazdász. Megtudtuk, a Kárpát Hang elnevezésű rendezvénytechnikai szolgáltatást kollégáival bő egy évtizeddel ezelőtt indította útjára, és az egészen a pandémiás időszak beköszöntéig jól működött. Átgondolt fejlesztések, a mindenkori megújulás képességének a megőrzése, az ágazatban jártas szakemberek bevonása – ezek a legfontosabb jellemzői egy fejlődőképes vállalkozásnak, hangsúlyozta az előadó. És természetesen élni kell a korszerű marketing eszközeivel, a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel. S kárpátaljai magyarok számára jelentős előnnyel bír az a tény, hogy szinte mindenki ismer mindenkit, így a kapcsolati tőke maximálisan felhasználható. Abban is bízhatunk, hogy a magyar kormány által felkarolt gazdaságfejlesztési támogatások hamarosan újraindulnak, hisz ezek számottevő mértékben megkönnyítették a különböző vállalkozások elindítását. Gondoljunk bele, Kárpátalján az utóbbi 5-6 évben mintegy háromezer nyertes pályázatot regisztráltak. Ez a szám is jelzi a kárpátaljai magyar közösség életerejét, élni akarását, s azt, hogy az itt élők közül a legtöbben a szülőföldjükön szeretnének boldogulni.

A találkozó második részében a benei Varga András mutatta be családi pincészetét. Jól döntöttünk akkor, amikor a helyi hagyományos fajták – Királyleányka, Ottonel Muskotály – és az újonnan kikísérletezett, rövid időn belül nagy népszerűségnek örvendő fajták – Cserszegi fűszeres, Néró stb. – mellett tettük le a voksunkat, hangsúlyozta a szakember. Hisz a hozzánk látogató turisták az ismerős ízekkel, aromákkal bíró világfajták – Chardonney, Merlot, Cabernet Souvignon – mellett a helyi különlegességek megismerésére vágynak.

Az idei termés az aszály ellenére jónak mondható – erről tanúskodott az itt bemutatott Szent Márton bora – hangsúlyozta Varga András, ám a háborús helyzet miatt a vendégek jelentős része elmaradt. Lecsökkent a postai úton történő rendelések száma is. Nekünk is a béke jelenthet megoldást.

Kovács Elemér

Galéria

Galéria