Kárpátinfo.net


Megosztás
Laborvizsgálatokkal a betegek egészségéért
Semmelweis_labor(1).jpg


Mennyi a cukrom? Vérszegény vagyok-e? Szedhetem a májam miatt a gyógyszert? Enyhült-e a gyulladás? Csupa olyan kérdés, amire az orvosi laboratórium tudja csak a választ megadni. Nem véletlen, hogy a laborvizsgálatok a modern orvostudományban kiemelt jelentőségűek: orvosok a döntéshozatal során 70%-ban támaszkodnak laboreredményekre.

A Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében évente több százezer minta feldolgozása során mintegy 6 millió tesztet végeznek el az intézethez tartozó 8 laboratóriumban. Az elmúlt három évben a műszerek 80 százaléka megújult, automatizált rendszereket telepítettek a laborokba, ahol a napi, általános vizsgálatokon túl, a speciálisabb alvadási teszteket, ellenanyag-kimutatásokat is végeznek, köztük országszerte egyedül itt elérhető speciális hormonmeghatározásokat vagy vesekőanalízist is. Az intézet a vírusok kimutatásában is országos központ, a COVID-járvány során 2 év alatt több mint 600 ezer COVID-leletet adott ki.

„A betegek gyógyításának legfontosabb része, hogy gyorsan és pontosan tudjunk adatokat szolgáltatni a klinikusok számára a betegek állapotáról, például hogy reagálnak-e a kezelésre vagy szedik-e a gyógyszert, ezzel segítve az orvosokat a gyors klinikai döntéshozatalban. A laborokban történik egyebek mellett a kórokozók azonosítása, az ellenanyagok vizsgálata és értékelése, gyógyszerszintek meghatározása, amelyek hozzájárulnak az egyénre szabott terápia meghatározásához”

– emeli ki dr. Vásárhelyi Barna, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének vezetője.

Az automatizálás eredményeképpen a központi laboraratóriumban óránként több ezer rutin mérést képesek elvégezni, így az eredmények többsége a beérkezést követő 1-2 órán belül rendelkezésre áll. Ennek különösen a súlyos betegek esetében van jelentősége, akiknél gyorsan kell eldönteni a kezelést.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a tudás annál értékesebb, minél hamarabb hasznosulnak az új eredmények a klinikumban, a betegágy mellett, ez a transzlációs szemlélet mindig is érvényes volt a Laboratóriumi Medicina Intézetre. 

„Az, hogy minden nap jól dolgozzunk, elvárás, de, hogy kritikus helyzetekben a legjobbak legyünk, az kiemelkedő teljesítmény, ez alapozta meg a Labormedicina Intézet elismertségét”

– tette hozzá a rektor utalva arra, hogy a pandémia kitörésekor a Laboratóriumi Medicina Intézet szerepe és jelentősége még jobban felértékelődött, a járvány tetőpontján előfordult, hogy 3000-nél is több PCR-tesztet végeztek el egy nap.