Origo
Végzetes következménye lehet az orrpiszkálásnak
Végzetes következménye lehet az orrpiszkálásnak


Egy új tanulmány gyenge, de valószínűsíthető kapcsolatot mutatott ki az orr piszkálása és a demencia kialakulásának kockázata között. Az egyébként sem gusztusos szokás ugyanis károsíthatja a orrban lévő szöveteket, és utat nyithat a veszélyes baktériumok előtt.

Bár a fenti felfedezés egyelőre csak egérvizsgálatokon alapul, az eredményeket semmi esetre sem szabad elvetni, és további kutatómunkára van szükség, vélik szakértők a Science Alert híre szerint - írja az origo.hu.

Az ausztrál Griffith Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport egy Chlamydia pneumoniae nevű baktériummal végzett teszteket. Ez a kórokozó az embert megfertőzve tüdőgyulladást idéz elő, de a demencia késői szakaszában lévő emberek agysejtjeiben is megtalálták már.

Kiderült, hogy egerek esetében a baktérium a szaglóidegen keresztül be tud lépni az agyba. Mi több, ha az orrhám károsodott, a fertőzések súlyosbodtak.

A fertőzés hatására az egerek agyában több béta-amiloid fehérje rakódott le. Ismert, hogy ennek a fehérjének a lerakódásai (plakkjai) Alzheimereseknél jelentős koncentrációban vannak jelen.

"Mi vagyunk az elsők, akik kimutattuk, hogy a Chlamydia pneumoniae közvetlenül az orron keresztül az agyba juthat, és ott az Alzheimer-kórhoz vezető állapotot idézhet elő. Bár ezt a jelenséget egérmodellben észleltük, nem kizárt, hogy embereknél is előfordulhat" - mondja James St John idegkutató, az ausztráliai Griffith Egyetem munkatársa.

A tudósokat meglepte, hogy a C. pneumoniae milyen gyorsan megtelepedett az egerek központi idegrendszerében: a fertőzés már 24-72 órán belül bekövetkezett.

A szakértők úgy gondolják, hogy a baktériumok és vírusok az orrot (pontosabban a szaglórendszert) tekintik az agyba vezető leggyorsabb útvonalnak.

Forrás