MTI

Dollár: pénzköteg. Illusztráció
Dollár: pénzköteg. Illusztráció


A világon minden idők legnagyobb lottónyereménye vár gazdára az Egyesült Államokban, miután a Powerball jackpot a szombat esti sorsoláson sem talált gazdára.

A Kaliforniai Szerencsejáték Szövetség közleménye szerint a következő, hétfő esti számsorsoláson mintegy 1,9 milliárd dollár (830 milliárd forint) lesz a tét. Már a szombati sorsolás előtt is rekordmértékű volt a fődíj, 1,6 milliárd dollár, ez nő tovább.

A szerencsejáték szövetség közösségi médiában megjelent közleménye szerint a szombati sorsolással megdöntötték a főnyeremény nélküli számhúzások rekordját is, miután már 40 sorsolás óta nem talált gazdára a fődíj a Powerball lottójátékban. Legutóbb augusztus elején volt telitalálatos szelvény a játékban.

A rekordnyereményről megjelent számítások szerint annak matematikai valószínűsége, hogy a következő sorsoláson meglegyen telitalálat 1 a 292,2 millióhoz.

A Powerball szelvényei az Egyesült Államok 45 tagállamában, valamint a főváros Washington DC-ben, Puerto Ricóban, valamint az Amerikai Virgin-szigeteken lehet megvásárolni, darabját 2 dollárért.  

A Guiness Rekordok nyilvántartása szerint a nemzeti lottójátékokon eddig legnagyobb nyeremény 1,586 milliárd dollár volt, amely ugyancsak az amerikai Powerball játékban talált gazdára még 2016-ban.

Amennyiben kihúzzák az 1,9 milliárdos főnyereményt, az sem lesz elegendő arra, hogy a nyertes - amennyiben egyetlen személyről lesz szó - bekerüljön az Egyesült Államok 400 leggazdagabb embere közé. A Forbes 2022-es összesítése szerint ehhez mintegy 2,5 milliárd dollár vagyonra lenne szükség.

Forrás

MTI