Origo
Ismeretlen eredetű szerkezet rejtőzik a Mars holdjának mélyén
Ismeretlen eredetű szerkezet rejtőzik a Mars holdjának mélyén


Ismeretlen képződményt találhatott a Mars holdjának, a Phobosnak a mélyén az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express űrszondája.

Elemzésünk még korai stádiumban van, de annyi biztos, hogy valami ismeretlen szerkezet rejtőzhet a hold felszíne alatt" – foglalta össze a felfedezés eredményeit Andrea Cicchetti, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet munkatársa. A Phobos kialakulásának körülményeit még ma is rejtély övezi, de Cicchetti reméli, hogy az új megfigyelés alapján többet megtudhatunk majd a hold létrejöttéről - írja az origo.hu.

A Phobosz és a Deimosz a Mars két apró holdja, amelyek baljóslatúan a félelem és a pánik görög isteneiről kapták a nevüket. Érdemes megjegyezni, hogy egyik sem különösebben holdszerű. Mindkettő kicsi, a Phobos átmérője kevesebb mint 27 kilométer, és inkább hasonlítanak gömbölyded aszteroidákra, mint klasszikus holdakra.

A különös tulajdonságok és a két hold aszteroidaszerű összetétele miatt nehéz meghatározni keletkezésük módját. Jelenleg két hipotézis létezik. Az egyik szerint valójában a Mars által befogott kisbolygók, a másik szerint viszont a Marsból kiszakadt anyagtörmelék állhatott össze égitestekké. Jelenleg egyik elmélet igazolásához sincs elegendő bizonyíték.

A mélyben rejtőző szerkezetet a szonda MARSIS (Sub-Surface Sounding Radar/Altimeter) nevű műszere fedezte fel.

Ez az eszköz egy 40 méter hosszú antennát használva főleg a felszín alatti rétegeket tanulmányozza.

Az ESA a közeljövőben a japán űrügynökséggel együttműködve egy mintavevő robotot fognak küldeni a Phobosra, így akár az is kiderülhet, milyen struktúrát látott a felszín alatt a MARSIS.

Forrás