MTI

Megosztás
Arany nyelvű múmiákat találtak Egyiptomban
Arany nyelvű múmiákat találtak Egyiptomban


Ismét több olyan múmiát találtak régészek Egyiptomban, amelyeknek nyelvformájú arany amulett volt a szájában - közölte az egyiptomi turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium.

A múmiákat a Nílus-deltájában, Minúfijja tartományban találták meg egy ókori templom területén folytatott ásatás során - írja az MTI.

A közlemény szerint a sírok különböző történelmi korszakokhoz köthetők, ideértve az ókori Egyiptom fennállásának későkorát, illetve a görög-római időszakot. A múmiák rossz állapotban maradtak fenn, ami arra utalhat, hogy a sírokban fosztogatók jártak.

Arany lemezekbe burkolt csontvázakat, emberi alakú, fából készült szarkofágokat, agyagedényeket és a mumifikálási folyamathoz használt egyéb eszközöket is találtak a kutatók.

Bahá an-Nagar régészeti szakértő szerint "a nyelvek azért készültek aranyból, hogy a halott beszélni tudjon a túlvilágon". A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ókori egyiptomi uralkodóknál azért használtak aranyat halotti maszkjaikhoz, valamint láb- és kézujjaik, illetve a nyelvük pótlására, mert a színpompás fém örökre megmarad.

Legutóbb tavaly februárban találtak nyelvformájú arany amulettet két egyiptomi múmia szájában az alexandriai Taposzirisz-templomban egy ásatáson.

A mítosz szerint a halottak szájába helyezett "arany nyelv" lehetővé tette számukra, hogy a túlvilágon Ozirisszel, a halottak istenével beszélhessenek - közölte akkor az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.Forrás

MTI