Hirado.hu
Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere
Vitalij-Klicsko.jpg


Az ukrajnai áram- és vízellátási infrastruktúra elleni további orosz támadásokra figyelmeztetett Vitalij Klicsko a német N Tv hírtelevíziónak adott interjúban. Kijev polgármestere a konfliktust értékelve úgy fogalmazott: „Ez nem egy különleges katonai művelet, ez nem a hadseregek háborúja. Ez egy háború a lakosság ellen”.

Klicsko szerint a kritikus infrastruktúra elleni célzott támadások „megmutatják ennek a háborúnak az igazi arcát”. A polgármester népirtásnak nevezte az Ukrajna területén folyó orosz hadműveleteket:

„Ez nem egy különleges katonai művelet, ez nem a hadseregek háborúja. Ez egy háború a lakosság ellen” – fogalmazott az 51 éves politikus.

„Ha kint mínusz 10, mínusz 20 fok lesz, ami télen gyakran előfordul, akkor lesznek igazi problémáink”

– mondta a kijevi polgármester.

Részben helyreállították a vízellátást

Klicsko kedden bejelentette, hogy több ezer szükségszállót építenek a novembertől várható hideg ellen a fővárosban. Ennek érdekében számos épületet – például iskolákat és óvodákat – újítottak fel és tettek energiahatékonyabbá. Az emberek hosszabb ideig tartózkodhatnak ezeken a szükségszállásokon, és az élelmiszerrel való ellátásuk is könnyebbé válik.

Klicsko szerint azonban Kijev hárommillió lakosának ez még nem elég:

„Ez túl kevés. Bizonyos mértékig tudunk segíteni az embereknek, támogatjuk őket, amiben csak lehet, de ez nagy kihívás számunkra”.

Forrás