MTI

Megosztás
Ukrán hadsereg. Illusztráció
Ukrán hadsereg. Illusztráció


Az ukrán hadsereg orosz támadásokat vert vissza az Ukrajna délkeleti részén található Donyeck megyében az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében hétfőn.

Az oroszok Bahmut és Avgyijivka városa ellen is támadást indítottak. Oleh Zsdanov ukrán katonai elemző szerint Harkiv megyében szintén összecsapásokra került sor.

Ezek olyan területek, amelyeket az ukrán csapatok szeptemberben és októberben visszafoglaltak a megszálló erőktől.

Hétfőn reggel Ukrajna egész területén áramkikapcsolások kezdődtek – közölte az Ukrenerho áramszolgáltató társaság. A tájékoztatás szerint 27 százalékos a kapacitáshiány. November 18-án Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt közölte, hogy a célzott orosz rakétacsapások miatt Ukrajna áramszolgáltatásának csaknem 50 százaléka nem működik. November 23-án Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője azt mondta, hogy az áramkikapcsolások hetekig is tartanak.

Eközben a zaporizzsjai atomerőmű továbbra is orosz felügyelet alatt áll. Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vezetője a napokban azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy az orosz erők a március óta megszállás alatt tartott létesítmény elhagyására készülnek. Az orosz médiában olyan értékelések láttak napvilágot, amelyek szerint megérné átadni az atomerőmű feletti ellenőrzést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ).

A létesítménynek otthont adó Enerhodar város orosz vezetése a Telegramon azt írta: ezek az információk hamisak, és az erőművet továbbra is ukrán személyzet üzemelteti orosz felügyelet alatt.Forrás

MTI