Bien.hu

Megosztás
 5 náthaűző téli gyümölcs, amiben a narancsnál is több C-vitamin van
5 náthaűző téli gyümölcs, amiben a narancsnál is több C-vitamin van


A narancsot igazi C-vitamin bombának tartjuk, és nem is véletlenül: 100 gramm gyümölcs nagyjából 53,2 milligramm C-vitamint tartalmaz, az alábbi finomságok azonban még ezt a mennyiséget is meghaladják. A napi minimális C-vitaminszükségletünk körülbelül 60 milligramm, betegség esetén azonban akár naponta 1000 milligrammot is fogyaszthatunk, így a náthás időszakban bátran falatozz az alábbi gyümölcsökből!

Papaja

A papaja igazi egzotikus különlegesség, ami önmagában is finom, de remek kiegészítője lehet például egy frissítő, banános turmixnak, vagy feldarabolva a müzlidre is szórhatod - írja a bien.hu.

A papaja különleges íze a süteményeket is feldobja, így például egy finom gyümölcskenyér vagy lepény is fedezheti a C-vitamin szükségletedet.

Nem is rossz gondolat, ugye?

Arra persze figyelj oda, hogy a gyümölcs nyersen tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

100 gramm papayában körülbelül 60,9 milligramm C-vitamin rejlik.

Ananász

Egész évben kapni, lédús, zamatos, és még az emésztésednek is jót tesznek a benne található rostok.

Az ananász további előnye, hogy sokféleképpen fogyasztható, magában éppen olyan finom, mint például húsételek mellé, de ki is facsarhatod a levét, ha egy frissítő, gyomorerősítő, anyagcsere-gyorsító ananászlével indítanád a napodat.

A C-vitamin szinted mindenképpen meg fogja köszönni, hiszen 100 gramm ananászban nagyjából 78,9 milligramm C-vitamin van, amivel az egzotikus finomság a narancsot is magasan veri.

Kivi

Ma már egyáltalán nem számít olyan különleges ritkaságnak, mint néhány évvel ezelőtt, és a kivit szinte ugyanolyan egyszerű beszerezni, mint a narancsot, mégis feldobhatod vele kicsit a téli étrendedet.

A kivi remekül illik a koktélokba, egyébként a naranccsal is szeretik egymást, így tökéletes reggeli vitaminturmixot keverhetsz belőlük, de például egy sütés nélkül készült joghurttortába is kerülhet a kivi, ha szereted a gondolatot, hogy egy desszert biztosítja a napi vitaminszükségletedet. 100 gramm kiviben hihetetlen mennyiségű C-vitamin lapul, körülbelül 92,7 milligramm.

Mangó

Az egzotikus finomság mezőnyünk igazi nagyágyúja, hiszen 100 gramm gyümölcsben akár 122,3 milligramm C-vitamin is lehet.

A mangó emellett A-vitaminban is gazdag, így jót tesz például a bőrnek és a látásnak is, de segíti az emésztést és az anyagcserét is.

A mangó szintén kiváló turmix alapanyag, de a müzlidbe is szórhatod a darabokat, valamint, ha egzotikusabb vacsorát készítesz, a mangó húsok, halak mellett is jól mutat.

Eper, bogyós gyümölcsök

Igaz, hogy télen nem egyszerű beszerezni őket frissen, de fagyasztva minden boltban ott vannak, és így is segíthetnek, hogy változatosabbá tedd az étrendedet, és fedezd a napi C-vitamin szükségletedet.

100 gramm eperben például 58,8 gramm C-vitamin van, ezzel még mindig megelőzi a narancsot, arról pedig talán nem is kell beszélnünk, hogy milyen sokféleképpen fogyasztható.

Alig akad olyan étel, ami ne lenne finomabb, ha egy kis epret is adsz hozzá, de a fagyott gyümölcsből isteni shake-et is készíthetsz egy kis tej és joghurt hozzáadásával, csak hogy a kalcium szintedért is tegyél valami jót.Forrás