Hirado.hu
Megosztás
Nagy-Britannia. Illusztráció
Nagy-Britannia. Illusztráció


A negyedik legnagyobb októberi hitelfelvételre kényszerült az Egyesült Királyság, ahogy egyre nagyobb terhet jelent az energiaszámlák kompenzációja. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy a lassuló brit gazdaság miatt kevesebb bevételhez jut az állam.

A rezsiszámlákhoz nyújtott kormányzati támogatás, a lassuló gazdaság, a növekvő infláció miatt magasabb kamatok, és a Bank of England veszteségének megtérítése, a negyedik legnagyobb októberi hitelfelvételt eredményezte az Egyesült Királyságban.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 13,5 milliárd fontra nőtt az állami bevételek és kiadások közötti különbség.

A statisztikákból kiderült, hogy a rezsitámogatás rendszere októberben 1,9 milliárd fontjába került az államnak, míg az energiaár garancia 1,1 milliárdba. A 2022-23-as pénzügyi év első hét hónapjában az állami hitelfelvétel 84,4 milliárd font volt – 21,7 milliárd fonttal kevesebb, mint 2021-22 azonos időszakában – ez 35,6 milliárd fonttal magasabb, mint a 2019 októberéig tartó időszakban, közvetlenül a Covid-19-járvány államháztartási hatása előtt.

Ruth Gregory, a Capital Economics közgazdásza a The Guardian-nek elmondta,

„egyre több jel utal arra, hogy a gazdasági aktivitás gyengesége az államháztartást is sújtja. Az októberi összes adóbevétel 70,2 milliárd fonttal 700 millió fonttal volt alacsonyabb a tavaly októberi szintnél.”Forrás