Hirado.hu
Megosztás
Nagy-Britannia. Illusztráció
Nagy-Britannia. Illusztráció


Habár a brit statisztikai hivatal szerint március óta egy csepp orosz olaj sem érkezett Nagy-Britanniába, az orosz energiahordozóktól való függés megszűnése ugyanakkor csak „papíron” létezik.

A hivatalos feljegyzések szerint az Egyesült Királyságba nem érkezett orosz olaj júniusban és júliusban, azonban a valóság máshogy fest – írja a The Sunday Times.

A brit kereskedelmi statisztikák szerint ugyanis március óta összesen 778 millió font (mintegy 367 milliárd forint) értékű orosz olaj érkezett tíz brit kikötőbe, annak ellenére, hogy Boris Johnson akkori miniszterelnök bejelentette az orosz olajimport fokozatos megszüntetésének tervét.

Ez az elsőre ellentmondásosnak tűnő helyzet úgy jöhetett létre, hogy az olajimportra vonatkozó adatokat a brit statisztikai hivatal (ONS) és a HM Revenue & Customs (HMRC) állítja össze. A HMRC nyilvántartja a szállítmány értékét, a feladó országot és a származási országot. Ezeket az információkat az ONS gyűjti össze. A hajóknak a kikötőbe érkezéskor meg kell adniuk a rakományuk származási országát – olaj esetében azt, hogy hol finomították azt.

A behozatal nemzetiségének mérésére azonban a feladás országát használják, nem pedig azt az országot, ahol a terméket előállították.  Így fordulhat elő, hogy az orosz olaj Hollandiából, Németországból, Lengyelországból vagy Belgiumból származó importként jelenik meg végül a hivatalos statisztikákban, amit aztán a politikusok büszkén lobogtathatnak, annak bizonyítékaként, hogy bizony Nagy-Britanniának már nincs szüksége orosz olajra.

Nemcsak a brit statisztika „sajátosságai” nehezítik meg az orosz olaj nyomon követését. Az utóbbi időben egyre népszerűbb módszerré vált a tankerhajók között még a tengeren átfejteni a szállított olajat, így téve azt „legális” olajjá.

Michelle Wiese Bockmann, a Lloyd’s List hajózási szaklap energia- és hajózási elemzője elmondta a lapnak, hogy:

„a hajóról hajóra történő átfejtés igazán hatékony módszerré vált a rakomány eredetének elfedésére. Az irániak kezdték el, amikor szankciók alá kerültek, a venezuelaiak tökéletesítették, az oroszok pedig most átvették és továbbfejlesztették ezt a módszert”.

Viktor Katona, a Kpler nyersolajelemző cég vezető elemzője pedig úgy fogalmazott:

„gyakran keverik és tárolják a különböző országokból származó olajszállítmányokat. Így működik az olaj az egész világon. Nincs mód a visszakövetésre, ha már a tárolótartályban van és összekeveredett”.

Március óta a Refinitiv vállalat adatai szerint 267 valószínűsíthetően orosz olajjal kapcsolatos hajóról hajóra történő átfejtés történt világszerte.

Az érintett olajtankereket üzemeltető vállalatok vagy nem reagáltak a The Sunday Times megkeresésére, vagy azt nyilatkozták, hogy mindent megtesznek, hogy eleget tegyenek az Oroszország elleni szankcióknak.Forrás