Hirado.hu
Megosztás
Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveg. Wikipédia
Panzerhaubitze 2000-wikipedia.jpg


Németország eddig tizennégy Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveget küldött Ukrajnának, azonban a tarackoknál nem várt problémák léptek fel - közölte a Hirado.hu. Továbbá gondot okoz az is, hogy a már meghibásodott fegyverrendszerek javításához szükséges alkatrészek beszerzése hosszú időbe telik.

A Der Spiegel hetilap információi szerint

szervezési és alkatrészrendelési hiányosságok veszélyeztetik a német önjáró lövegek bevetését Ukrajnában.

A tizennégy darab Panzerhaubitze 2000 típusú tarack leszállítása után ugyanis a szövetségi védelmi minisztérium elmulasztotta időben megrendelni a létfontosságú alkatrészcsomagokat, amelyek a lövegek javítását és bevetésre kész állapotban tartását garantálja.

Mindemellett a médium arra is rámutatott, hogy

a németek által átadott tüzérségi egységek nagy része az intenzív használat miatt meghibásodott, ezért javításra szorul.

A német hadsereg szakértői szerint az ukrán csapatok napi 300 gránátot lőnek ki a tarackokból, így a fokozott használat jelentősen megviseli a fegyver rendszerét.

Nemrég hat löveget javítás céljából Litvániába szállítottak, azonban a szervizhez szükséges alkatrészeket sem a német hadsereg, sem pedig a gyártó cég nem tudja biztosítani, ezért a technikusoknak egy tarackot kellett szétszerelniük, amelynek alkatrészeiből tudják elvégezni a szerelést.

Az alkatrészhiány problémája már korábban is felmerült,

ugyanis a német hadsereg beszerzési osztálya a nyár végén jelezte a minisztériumnak, hogy a lövegekhez és a MARS II típusú rakétavetőkhöz szükséges speciális alkatrészek szállítása nagyon hosszú időt vesz igénybe. Ennek ellenére a minisztérium nem tett lépéseket.

Az alkatrészhiány miatt a Szlovákiába tervezett szervizállomás felállítása is csúszni fog – tette hozzá a Der Spiegel.Forrás