Kárpátinfo hetilap


Megosztás
A sztálinizmus áldozataira emlékeztek Beregardóban
ardo_malenykij_robot.jpg


Vasárnap, az istentiszteletet követően, Beregardó népe a temetőkertbe vonult, hogy a sztálinizmus áldozatainak ott felállított emlékműve előtt emlékezzen azokra, akik megjárták a lágerek poklát, és soha nem térhettek haza szülőföldjükre, akik valahol a messzi távolban, idegen földön jeltelen sírokban nyugszanak.  

Úgy tartják, hogy csak annak a népnek van jövője, amelyik emlékszik a múltjára. Kárpátalja népe novemberben emlékezik, s emlékezünk most itt mi is, kezdte beszédét Fring Erzsébet, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke. Egy olyan politikai döntés következményeire emlékezünk, amely a magyar és német nép kollektív bűnösségének tézisén alapult. Sztálin szándéka sokkal aljasabb volt, mint azt ma sokan értelmezik. Hisz nem az egyének ellen, hanem az egyének hitéből összekovácsolódott közösség, a nemzet ellen irányult. Megpróbált egy népet megfosztani méltóságától, megfosztani értelmiségétől, szellemi irányítóitól, vezetőitől, hitétől. S az, hogy ma mégis itt vagyunk, egyértelműen üzeni a kárpátaljai magyarság élni akarását, zárta gondolatait Fring Erzsébet.

A résztvevők elénekelték a „Beh régen vérezel szegény magyar” kezdetű éneket, majd elhelyezték a megemlékezés koszorúit, s azért imádkoztak, hogy soha ne ismétlődjenek meg a 78 évvel ezelőtti történések.

kme

Galéria