MTI

Megosztás
Emmanuel Macron Franciaország elnöke
Emmanuel Macron Franciaország elnöke


Emmanuel Macron francia államfő vacsorára hívta hivatalába az európai nagyvállalatok vezetőit hétfő este, hogy meggyőzze őket: maradjanak Európában, és főleg Franciaországban - közölte az elnöki hivatal, amely az energiaválság következményeként a gyártóhelyek Európán kívülre telepítésétől tart.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a köztársasági elnök a kontinens mintegy hatvan vállalatát tömörítő Európai Ipari Kerekasztal képviselőit fogadja, köztük az Engie, az Orange, az Ericsson, az Unilever, az AstraZeneca, a Volvo, a BMW, az Air Liquide és a Solvay vezetőit.

A francia kormány az ország újraiparosítását egyik fő feladatának tekinti, és

attól tart, hogy az energiaárak emelkedése miatt egyes nagyvállalatok Európán kívül fogják a jövőbeni befektetéseiket megvalósítani.

A francia vezetés a Joe Biden amerikai elnök által meghirdetett klímavédelmi csomag miatt is aggodalmát fejezte ki, amelynek keretében az Egyesült Államok jelentős beruházásokat biztosít a megújuló energiával foglalkozó cégeknek. Franciaország álláspontja szerint piaci torzulásokhoz vezet az, hogy az Egyesült Államok a jövőben csak az Észak-Amerikában gyártott elektromos járművek vásárlásához kíván támogatást nyújtani.

"A köztársasági elnök minden erejét mozgósítja az újraiparosítási dinamika megtartásához hazánkban"

- hangoztatta az francia elnöki hivatal. 

Emmanuel Macron ennek érdekében már november elején jelezte az üvegházhatású gázokat legnagyobb mértékben kibocsátó nagyvállalatoknak, hogy a francia állam megduplázza az állami támogatást a dekarbonizációs folyamatukhoz, amennyiben ők maguk  duplaannyit tesznek az energetikai átállásuk érdekében, mint korábban.Forrás

MTI