Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Badaló emlékezett a mártírokra. (Fotó: Sárközi Karola)
Badalo_emlekezett_a_martirokra.JPG


Badaló közössége az idén is méltóképpen emlékezett meg a 78 éve, 1944 őszén a sztálini lágerekbe deportált áldozatokról.

A helyi református templomban megtartott istentiszteletet követően a közelben lévő Mártírok Emlékparkban található emlékmű köré gyülekeztek a Tisza-parti település lakói, akiket elsőként Jakab Lajos, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntött. Beszédében utalt rá, hogy 78 éve Kárpátaljáról mintegy 30 ezer magyar, és német nemzetiségű férfit hívtak be az ország újjáépítésére, akik közül legalább 12 ezren lelték halálukat, de a többiek is testiekben és lelkiekben megnyomorodva tértek haza, és életük végéig elkísérte őket ez a szörnyű élmény. Ami a Tisza-parti települést illeti, innen 150 férfi indult útnak a szolyvai és más lágerek felé, közülük 88-an soha nem láthatták újra szeretteiket. ,,Az azóta felnövő mintegy három nemzedék szent kötelessége, hogy legalább ilyenkor, az évfordulón emlékezzen mártírjainkra, akik életükkel fizettek magyarságukért, hitükért” – fogalmazott a KMKSZ helyi első embere.

Köszöntötte az egybegyűlteket Szűrös Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja is, aki elsősorban békét kívánt az itt élőknek.

Szomorú időket élt át a kárpátaljai magyarság 1944 őszén, és most sincs ez másként, amikor a békére törekvők óhaját és akaratát elnyomja a fegyverek és a rakéták hangja – mondta beszédében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, aki ezzel kapcsolatban Radnóti Miklós szomorú sorait idézte: „Oly korban éltem én e földön, amikor az ember önként, kéjjel ölt…” A szónok szomorúnak nevezte azokat az üzeneteket, amelyek az ország fővárosából érkeztek az elmúlt napokban, amely szerint akár többnapos áramszünetekre is számítani lehet, illetve azt javasolják az ország polgárainak, hogy igyekezzenek külföldön átvészelni az előttünk álló telet… Mint mondta, ebben a helyzetben csak a béke megteremtése és az Istenbe vetett hit lehet az egyedüli elfogadható eszköz mindenki számára.

A gróf Gvadányi József nevét viselő helyi gimnázium tanulói az alkalomhoz illő verseket és éneket adtak elő.
Székely József, a Beregszászi kistérség helyi képviselője is párhuzamot vont a közel 80 évvel ezelőtti történésekről és napjaink fejleményeiről. A mai időkkel kapcsolatban elmondta, hogy a kistérségben szűk többségben lévő magyar képviselők akarata sem igen érvényesülhet ilyen körülmények között, hiszen bármilyen építő és észszerű rendelet megszavazását felülírja a fegyveres erők minden áron való támogatása, ami által a harci cselekmények folytatása, nem pedig a béke megteremtésének a lehetősége kerül előtérbe.

Köszöntötte a megemlékezőket Jakab Margit, a Badalói Elöljárói Hivatal helyettes vezetője, aki egy, a szolyvai lágerben írt imának soraival méltatta az egykori mártírok áldozatvállalását.

A megemlékezés végén Sápi Zsolt református lelkipásztor mondott imát, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait az emlékmű talapzatán.

A kegyeletteljes megemlékezést a Himnusz és a Szózat eléneklése foglalta keretbe.

(felvégi)Galéria

Galéria